Slovenija

V stolpu na Cerju tudi lokal

pk
21. 7. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Več kot dvajset metrov visok obrambni stolp na Cerju je izjemno privlačna točka za ogled, a nekaj po mnenju obiskovalcev, ki jih je kar precej, manjka – dodelana ponudba. Občina se to trudi spremeniti.

STA
Spomenik braniteljem slovenske zemlje nad Mirnom je v letu 2014 obiskalo okrog 15 tisoč ljudi.

Na vzpetini nad Mirnom, visoki nekaj več kot 300 metrov, od koder je čudovit razgled na Goriška brda, Tolminsko s Triglavom, Vipavsko dolino, Kras vse do Tržaškega zaliva in Furlanijo - Julijsko krajino, so pred nekaj leti postavili spomenik braniteljem slovenske zemlje.

O vojni zgodovini

Objekt je po zamisli arhitekta Darka Likarja zasnovan kot sedemetažni stolp oziroma trdnjava, ki povezuje preteklost s prihodnostjo; v različnih nadstropjih spomenika je namreč na ogled več muzejskih zbirk, ki predstavljajo posamezna obdobja vojne zgodovine na Slovenskem vse do osamosvojitve.

Obisk Cerja je za turiste zanimiv ne samo zaradi spomenika samega, razstav v njem in zaradi razgleda na okolico, marveč tudi zaradi obilice v neposredni bližini urejenih pešpoti in kolesarskih poti ter zanimivih ostankov prve svetovne vojne; od strelskih jarkov, topniških položajev, pokopališč in kavern. Tu je tudi jama Pečinka, Borojevićev kamniti prestol in druge znamenitosti, ki so jih uredili oziroma obnovili.

STA
Cena najemnine, kot napoveduje župan Mauricij Humar, ne bo zasoljena, saj želi, da najemnik preživi in ne životari.

Vlagajo veliko

»Spomenik na Cerju je prav zaradi vsega prej omenjenega treba razumeti kot del širšega turističnega območja,« meni Mauricij Humar, župan Občine Miren-Kostanjevica, ki nosi glavno finančno breme, ko gre za upravljanje in vzdrževanje objekta.

Poudari, da tega ne bodo zmogli več. »Občina vsako leto težje sama skrbi za spomenik na Cerju. Menim, da bo treba vključiti lokalno okolje, ki je, ko smo projekt snovali, obljubilo, da nam bo pomagalo, a se iz te obljube kasneje ni izcimilo nič,« poudarja župan.

Kdo bi lahko pomagal

Računa tudi na državo. »Mislim, da bi lahko, glede na to, da je spomenik na Cerju spomenik nacionalnega pomena, pomagala tudi država. Treba je stopiti skupaj in Cerje oživiti v polnosti,« še dodaja naš sogovornik.

Občina Miren-Kostanjevica si sicer po najboljših močeh prizadeva, da spomenik na Cerju privablja čim več ljudi, zato bodo razširili ponudbo. »Glede na mnogo povpraševanj bomo v spodnji etaži objekta odprli okrepčevalnico,« še razloži župan.

STA
Ko bo lokal na Cerju začel obratovati, bo gotovo imel enega najlepših razgledov na območju Goriške.

Zdaj tudi lokal

Pohodniki, kolesarji in turisti bi se namreč radi na Cerju zadržali dlje časa in ob tem tudi kaj popili in prigriznili, zato je občina pridobila gradbeno dovoljenje za umestitev lokala v spodnjo etažo, saj prej tu izvajanje te dejavnosti ni bilo predvideno.

»Poleti bi morali izpeljati tudi nekaj manjših gradbenih del, jeseni pa bi prostor v spodnjem delu stolpa, ki mu pripada še terasa, že moral biti na voljo za oddajo v najem. Imeli bi razpis, prek katerega bi iskali najemnika za prostor, ki bi obiskovalcem ponujal okrepčilo,« naznani Mauricij Humar. Če bo šlo vse po sreči, še napoveduje sogovornik, bi lahko lokal svoja vrata odprl že prihodnje leto.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste