Vročina v bolnišnicah

Bolniške sobe hladijo kot vejo in znajo

E.R./STA
12. 7. 2016, 10.50
Posodobljeno: 16. 1. 2024, 08.33
Deli članek:

Bolniške sobe v večini starih klinik Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so še vedno brez hlajenja.

STA
Bolniške sobe v večini starih klinik Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so še vedno brez hlajenja (fotografija je simbolična).

Dan za tem, ko je na očesni kliniki v Ljubljani odpovedal sistem za hlajenje, delo še ne teče po ustaljenih tirnicah. Klinika je že v ponedeljek obvestila bolnike o odpovedi nekaterih operacij. V vročih dneh zaposleni v UKC Ljubljana sicer namenjajo posebno skrb počutju bolnikov, so za STA sporočili iz službe za odnose z javnostmi bolnišnice.

Bolniške sobe v večini starih klinik Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so še vedno brez hlajenja, so za STA pojasnili v bolnišnici. Klimatizirani so prostori v operacijskih dvoranah in intenzivnih terapijah. Postopoma investirajo v ohlajevalne sisteme za posamezne objekte, tudi v nekaterih objektih, v katerih so ohlajevalne sisteme že imeli, pa jim je zaradi dotrajanosti le-teh zadnja leta spet vroče.

Hladijo celotni UKC

V glavni stavbi UKC Ljubljana od predlanske pomladi delujeta dva nova hladilna agregata, pred tem so enega zamenjali že leta 2013. Ohlajuje se skoraj celotna glavna stavba bolnišnice. Kot so pojasnili, je za potrebe shranjevanja zdravil v razpisu izvedba del za ohlajevanje oddelčnih lekarn v glavni zgradbi.

Na infekcijski kliniki je trenutno v izvedbi še drugi del prve faze ohlajevanja in prezračevanja. Dela bodo predvidoma končana do 19. julija. Po zaključku projekta bo hlajenih 22 bolniških sob.

Menjali agregat v porodnišnici


Maja so končali projekt zamenjave enega od dveh starih hladilnih agregatov v objektu ljubljanske porodnišnice, v bodoče načrtujejo zamenjavo še drugega agregata. Poleg tega bodo morali zamenjati dotrajane klimatske naprave tudi v porodnem bloku in na bolniških oddelkih porodnišnice, so navedli.

Pripravljajo idejno zasnovo prezračevanja hodnikov v Leonišču, kjer so pred dvema letoma že vgradili hladilni agregat v mansardnem delu. Pripravljena je že idejna zasnova prezračevanja hodnikov za polikliniko.

Kdaj bo nova urgenca?

V UKC Ljubljana so še zapisali, da bi bilo treba za toplotno najbolj obremenjene oddelke močno povečati količine dovodnega zraka, zaradi česar nestrpno pričakujejo izgradnjo nove urgence.

V minulih dneh so sicer v UKC Ljubljana sodelavcem ponovno poslali navodila za ravnanje v vročih dneh. Priporočajo jim, da prostore prezračujejo v nočnem času, ko temperature padejo, čez dan pa naj poskrbijo za čim večje senčenje in zapiranje oken.

V napotkih svetujejo, da se po tem, ko se prostor prezrači, zaprejo okna in šele nato vklopi hlajenje. "Še vedno velja, da je strošek za hlajenje nekajkrat večji kot za ogrevanje," so zapisali v službi za odnose z javnostmi UKC Ljubljana.

Za bolnike je v teh vročih dneh dodatno poskrbljeno s pogostimi osvežitvami, na primer s kopelmi ter preoblačenjem osebnega in posteljnega perila. Pomemben je tudi zadosten vnos tekočine v telo. Priporočljivo je, da razlika med notranjo in zunanjo temperaturo ne presega šestih stopinj Celzija, saj lahko to neugodno vpliva na telo, pojasnjujejo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste