Zaplet

Erjavec v ofenzivo: Interpelacija Kopač Mrakove za vsako ceno

T.L./STA
14. 6. 2016, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tik pred interpelacijo ministrice Anje Kopač Mrak zapleti v koaliciji. Danes naj bi bila znan Cerarjeva odločitev.

STA
Kdo bo prevladal v novem koalicijskem rgovanju?

Koalicijski partnerji na dopoldanskem posvetu pri premierju Miru Cerarju niso našli skupnega jezika glede podpore ministrici za delo Anji Kopač Mrak. Pogovore bodo nadaljevali popoldne, premier pa njihov odgovor pričakuje do 15. ure. 

Je pa prvak stranke DeSUS Kar Erjavec pa je nekaj minut po 15. uri sporočil, da bo stranka DeSUS podprla interpelacijo ministrice Kopač Mrakove ne glede na današnje pogovore.

Računa, da se je zgodil nesporazum

"Še vedno smo koalicijski partnerji, kako bo v sredo, bomo pa videli," je povedal predsednik SD Dejan Židan. Danes si morajo še izmenjati informacije, saj je po njegovih besedah možno, da je bil kakšen nesporazum.

Kako bo DeSUS v sredo ravnal, je po Židanovih besedah njihova stvar. A v SD si želijo, da bi premislili in podprli ministrico ter način socialne politike. Ni pa odgovoril konkretno na vprašanje, ali so zagrozili z izstopom iz koalicije. "Ne govorimo o tem, kaj bo, če bo. Lahko pa jasno povem, da je socialna politika temeljna politika SD," je dejal Židan.

O nadaljevanju poti s stranko DeSUS 

Upa, da bodo na koncu spoznali, da je socialna politika prednostna politika vse koalicije. Ob vprašanju, ali lahko z DeSUS še naprej sodelujejo, je spomnil, da so sodelovali tudi v preteklih letih in ne ve, če se je njihovo delovanje spremenilo.

Na vprašanje, s čim je DeSUS želel trgovati, je Židan odgovoril s pojasnilom, da je bilo v prejšnjih dnevih izrečenih nekaj zahtev, ki nimajo povezave z vsebino interpelacije, ki govori o odvzemu dveh otrok starima staršema.

Medtem se je razvila razprava o zagotavljanju višjih pokojnin, pri čemer pa je koalicija enotna. A Židan opozarja, da je denar za to nemogoče zagotavljati iz socialnih transferjev. "Upam, da smo v teh dneh to razčistili," je pristavil.

"Če kdo meni, da je s katerokoli obliko socialne politike karkoli narobe, je to treba povedati," je glede ostalih zahtev do ministrice povedal Židan in poudaril, da Kopač Mrakova deluje dobro.

Ministrica pa meni, da z DeSUS delijo interes za zagotavljanje čim višje stopnje socialnega varstva vsem prebivalcem, tudi starejšim. Tako zahteve v tej smeri niso težava, je prepričana ministrica, ki verjame, da jih v najboljši meri izpolnjuje.

Nista pa se Židan in Kopač Mrakova izrekala o tem, ali je Cerar na današnjem pogovoru pokazal naklonjenost oz. podporo Kopač Mrakovi.

Iz kabineta: nezaupanje med ministrico in DeSUS ostaja

Iz kabineta predsednika vlade so medtem sporočili, da se je po sicer konstruktivnem razgovoru izkazalo, da med stranko DeSUS in ministrico ostaja določena mera nezaupanja glede izvajanja njenih zavez.

Premier je koalicijski partnerici DeSUS in SD pozval, naj v duhu politične stabilnosti ter koalicijskega sporazuma predstavniki stranke DeSUS opravijo še en pogovor z ministrico, da skupaj ugotovijo, če je mogoče zaupanje okrepiti. Premier pričakuje, da mu bosta koalicijska partnerja o izidu pogovora poročala danes do 15. ure.

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je sicer sestanek s predsednikom vlade ocenil za koristnega. Na njem so iskali rešitve v smislu normalnega nadaljnjega delovanja vlade. "Nikomur ni cilj, da bi onemogočal delo vlade, tudi nam ne," je poudaril. Priznal je, da je prišlo do posameznih razhajanj, a dodal, da jih bodo skušali razčistiti.

Na vprašanje, ali se DeSUS lahko glede podpore še premisli, je Gantar odvrnil, da se morajo tudi poslanci o argumentih, o katerih so govorili danes, še dodatno posvetovati. Po tem razgovoru bodo po njegovi napovedi še danes tudi sporočili končno stališče.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da so se na posvetu seznanili še z nekaterimi dodatnimi argumenti obeh koalicijskih partneric.

Na podlagi pogovora jih je predsednik vlade pozval, da se o teh neusklajenostih popoldne pogovorijo vodje poslanskih skupin koalicije s poslanci DeSUS in mu nato poročajo. "Vse delamo na tem, da te neusklajenosti naslovimo, se o njih pogovorimo in jih konstruktivno rešimo," je povedala Kustec Lipicerjeva.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je namreč v ponedeljek presenetil z napovedjo, da bo DeSUS podprla interpelacijo zoper Kopač Mrakovo. V stranki se namreč ne strinjajo s politiko njenega dela in načrti. To je sprožilo tudi pomisleke pri Cerarju in SMC.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan