Padli heroj upokojencev

Komu in za kaj plačuje Erjavec?

Simon Rosc
3. 5. 2016, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Se še spomnite časov, ko je Karl Erjavec držal v šahu celotno vlado? Ko je bil njen obstoj od njegove volje celo odvisen? Ali tudi vi opažate, da je Erjavec zadnje čase bolj »priden«? No, ne samo da je bolj poslušen, kot kaže, mu tudi prilagajanje ni pretirano tuje.

STA
Karl Erjavec zadnje čase ne vztraja pri svojem za vsako ceno. Komu in zakaj se prilagaja?

Opazili smo, da zadnje mesece Erjavčeva retorika sicer na zunaj ostaja ostra, a pretiranega zaostrovanja, kot smo ga bili vajeni v preteklosti, ni več. Erjavec se kar hitro umakne v ozadje, še več, mnenje premierja mu kar naenkrat ogromno pomeni. Le kam pes taco moli?

sta
Mnenje premiera Mira Cerarja predsedniku Desusa zadnje čase veliko pomeni.

KJE JE IZREDNA USKLADITEV POKOJNIN?

Ob uskladitvi pokojnin se vselej lomijo kopja. Zdi se, kot da ima država najprej denar za vse drugo, šele tam nekje proti koncu pridejo na vrsto upokojenci. Pa da ne bo pomote, nismo pozabili, da so se upokojencem z letošnjim letom pokojnine dvignile za 0,7 odstotka, ker so bile izpolnjene vse zakonske podlage o gospodarski rasti preteklega leta. A nalijmo si čistega vina. Tiste uboge štiri evre, kolikor je povprečni upokojenec dobil več na bančni račun, pač ni bogastvo in glede na nizke pokojnine bi jim vendarle lahko odškrnili še kakšen krajcar več. Ideja, ki jo je po pogovoru z zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje podal Erjavec, da bi se mesečni dohodek upokojencev dvignil še za 0,4 odstotka, je bila na mestu. A je vse skupaj kmalu zamrlo. Razlog? Neprebojni oklep okoli državnega proračuna, ki ga je zgradil finančni minister Dušan Mramor, ob tem pa si zagotovil še podporo premierja Mira Cerarja.

Ali so v ozadju Erjavčevih odločitev pritiski lobijev? 

ERJAVEC NEPRIČAKOVANO SEDI IN ČAKA

Ob jasnem ne, ki sta ga še eni izredni uskladitvi pokojnin izrekla Mramor in Cerar, je predsednik Desusa sicer rekel, da bo vztrajal pri svojem, a se zdi, kot da je le mirno nekje obsedel in čaka, da bo koalicija Mramor – Cerar dala zeleno luč. Kje so torej časi, ko je bil Erjavec sposoben pretresti koalicijo? Še toliko bolj nenavadno je to ob dejstvu, da Desus pri tem ni sam, temveč ga podpira še SD. Kot je pred časom dejal Dejan Židan, bi uskladitev pokojnin pomenila strošek 1,6 milijona evrov na mesec, kar je v primerjavi z drugimi potrebami, ki jih mora pokrivati država, še vedno znotraj možnosti državnega proračuna. Prav tako se je po Židanovih besedah treba zavedati, da je standard upokojencev v zadnjih letih padel. Ne samo da nekaj let ni bilo uskladitve pokojnine, kljub temu, da v koalicijski pogodbi piše, da bo za regres upokojencev namenjenih 40 milijonov evrov, je vlada lani za to namenila le 19 milijonov evrov. A vendarle predsednik Desusa le mirno čaka. A koga ali kaj, to ta trenutek ni znano. Neuradno smo sicer izvedeli, da se čaka avgust, ko bodo znani uradni podatki bruto družbenega proizvoda za lani in napovedi za naprej.

KMA
Izredno uskladitev pokojnin podpira tudi SD, zato je Erjavčeva pasivnost toliko bolj nerazumljiva.

PO DOVOLJENJE K CERARJU

Pokojnine pa niso edino področje, kjer je Erjavec stopil korak nazaj in daje veliko težo mnenju premierja. Tukaj je še zamenjava ministrice za kulturo. Bili smo priča popolnega zavezništva med Cerarjem in Erjavcem, ko je slednji brez kančka podpore Bizjak Mlakarjevi razumel, da zdaj že nekdanja prva kulturnica v državi pač ni več pogodu Cerarju. Hladnokrvno je pred novinarji izjavil, da razume, da predsednik vlade Miro Cerar noče več sodelovati z ministrico za kulturo in celo da bi bilo prav, da ministrica odstopi. To pa je, roko na srce, precej nenavadna poteza predsednika stranke, katere članica je Bizjak Mlakarjeva. A Erjavec načrtuje še en manever, s katerim se bo še bolj priljubil Cerarju. Že večkrat je namreč poudaril, da mora biti ime za naslednika Bizjak Mlakarjeve usklajeno s premierjem. Torej to ne bo le kandidat Desusa, temveč tudi kandidat SMC. Ne da kulturni resor ni pomemben, nasprotno, zelo je pomemben, a da je za njegovega vodjo potrebna tolikšna previdnost, nismo pričakovali. Ali gre pri tem za Erjavčevo plačevanje Cerarju za pretekle napake – spomnimo samo na arbitražni fiasko in prisluhe, ki smo jih razkrili mi – ali pa so v ozadju lobiji, o katerih smo tudi že pisali, in je o njih ne nazadnje ob odstopu govorila tudi Julijana Bizjak Mlakar sama?

STA
Julijana Bizjak Mlakar bo kmalu dobila zamenjavo, a kot kaže, šele po uskladitvi kandidata s Cerarjem.

STA
Najverjetnejši kandidat za kulturnega ministra je Tone Peršak, ki si želi pogovora s Cerarjem.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste