Slovenija

Velika borba Vida: Pomagajmo mu!

Tilen Pajek
8. 4. 2016, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stiska, ki jo preživlja mama Metka, ji ni vzela nasmeha. Za svojega Vida sama ustvarja boljšo prihodnost. Pri tej poti jima moramo pomagati in ju podpreti. Spoznajte njuno zgodbo.

Svet24
Lani so ubogemu dečku Vidu diagnosticirali še eno bolezen: epilepsijo.

Kljub težki družinski zgodbi mama Metka življenje živi z nasmehom in gleda v boljši jutri. Predvsem v lepšo prihodnost sina Vida. Maja 2012 je na svet prezgodaj prijokal kot enojajčni dvojček z bratcem Rokom. Oba sta bila dolga le 35 centimetrov in že od začetka sta potrebovala kisik.

Svet24
Vid je neutrudni borec. Kljub natrpanemu urniku s terapijami je zelo rad doma svojo mamo, igra pa se tudi stoje ob njemu prilagojeni mizi.

Bratec Rok izgubil borbo za življenje

Od tu dalje so se začeli zapleti, po 14 dneh je Rok izgubil bitko za življenje. Ostal je Vid, ki še danes potrebuje podporo. V prvih dneh življenja je prestal tri očesne operacije, dve žal neuspešni, saj je zaradi odstopa mrežnice na desno oko oslepel. Na levo vidi s spodnjo polovico in na krajši razdalji zazna le svetlobo. Težave so se pojavile tudi pri sluhu, zato so julija 2013 opravili operacijo za polžev vsadek in dobil je še zunanji del, govorno napravo.

Svoje prispevke lahko nakažete na: ZDRUŽENJE BISTRA Rečica 2 6250 Ilirska Bistrica TRR SI56 6400 0941 9051 636 NAMEN: DONACIJA ZA VIDA

Naporen urnik vseh terapij

Lani so mu diagnosticirali še epilepsijo: "Dokončne diagnoze s strani nevrologa še vedno nimamo. Hodiva na različne terapije, v Postojno na delovno terapijo in fizioterapijo, v Portorož k surdopedagogu, kjer imava terapije za sluh, v Ljubljano v zavod za slepo in slabovidno mladino, kjer se izvajajo vaje za vizualno, taktilno področje ter motoriko in senzoriko, enkrat tedensko pa na zasebne terapije," nam poln urnik opiše Metka. Rada se odpravita na kakšen sprehod ali si določita športni podvig. Doma izvajata vaje za lažje prehranjevanje.

svet24
Po operaciji za polžev vsadek je dobil še zunanji del, govorno napravo.

Kot nam pojasni mamica, je slednje kar naporno: "Problem je bil že sam prehod s stekleničke na žlico, kjer sva se 'borila' vse pojesti in sva z ogromno dela dosegla, da sva z več kot ene ure prehranjevanja prešla na pol ure." Stroški oskrbe so visoki: "Veliko sredstev za Vida se porabi za posebno kalorično mleko in vzdrževanje polževega vsadka. Pri vozičku bi potreboval strehico, ki stane 176 evrov, ena ura zasebne terapije je 50 evrov, doplačilo za ortopedske čevlje pa naju stane 40 evrov." Kljub vsemu naštetemu in dejstvu, da je s sinom ostala sama, pa verjame v njegovo moč in dodaja: "Saj ni nič takega, to je Vid. On je mali borec in moj največji sonček. Je najbolj pogumen in vztrajen fantek."

Vidu bo namenjen koncert

Pomagali jima bodo tudi člani Združenja Bistra. "Mi bomo to storili z dobrodelnim koncertom, to nedeljo ob 17. uri v Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici. Vam trkamo na vest in upamo, da se boste odzvali. Pomagajte z nakupom vstopnice ali donacijo. Naj bo znesek še tako skromen, je veliko boljši kot nič," pove Iris Dovgan Primc.

Svet24
Prestal je tri očesne operacije, dve žal neuspešni, saj je zaradi odstopa mrežnice na desno oko oslepel. Na levo vidi s spodnjo polovico.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste