Slovenija

Zaradi smrti dvojčkov kazenska ovadba proti trboveljski bolnišnici

M.K./STA
6. 4. 2016, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Odvetnik staršev, ki sta jima dvojčka umrla v začetku leta pred porodom v trboveljski bolnišnici je vložil kazensko ovadbo proti bolnišnici in trem zaposlenim zaradi suma malomarnega zdravljenja.

Arhiv Svet24
Zaradi primera so v bolnišnici odredili tudi notranji nadzor, ki pa po skoraj treh mesecih še ni dokončan.

Odvetni staršev Milan Vajda je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani  vložil kazenska ovadbo proti bolnišnici kot pravni osebi, pa tudi proti strokovni vodji bolnišnice Ani Medved, predstojniku ginekologije v tej bolnišnici Miroslavu Jurci ter proti zdravnici Maji Merkun.

Porodnica je namreč 12. januarja v bolnišnici rodila dva mrtva otroka. Otroka sta umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti, medtem ko naj bi v skladu s stroko pri nosečnostih dvojčkov v eni posteljici porod opravili nekaj tednov prej.

Po navedbah Vajde so omenjeni zavestno in hote odlašali s porodom, zaradi česar sta oba otroka umrla, zaradi zapoznelega poroda pa je bilo ogroženo in poslabšano tudi zdravje porodnice.

Zaradi primera so v bolnišnici odredili tudi notranji nadzor, ki pa po skoraj treh mesecih še ni dokončan. Direktorica bolnišnice Marina Barovič za odziv na ovadbo ni bila na voljo.

Vsaka nosečnica z enojajčnimi dvojčki je vodena v skladu s priporočili medicinske stroke

V Združenju za perinatalno medicino Slovenije so navedli, da je priporočeno, da se nezapleteno nosečnost z enojajčnimi dvojčki zaključi v 36. do 37. tednu nosečnosti, pri dvojajčnih dvojčkih pa v 37. ali 38. tednu nosečnosti. Verjetnost za smrt ploda v maternici se namreč po tem času poveča. Ker je dobrih raziskav relativno malo, je priporočilo klasificirano kot "primer dobre klinične prakse", kar pomeni, da je posamezne primere nosečnosti mogoče voditi tudi nekoliko dlje, ob intenzivnejšem nadzoru izkušenega perinatologa, so navedli v združenju. 

Priporočeno je, da nosečnost z enojajčnimi dvojčki vodi perinatolog, ki ima izkušnje z vodenjem večplodne nosečnosti. Glede na organiziranost slovenskega zdravstva to pomeni na terciarnem nivoju, to je v kliničnem centru, v sodelovanju z osebnim ginekologom na primarnem nivoju.

Med vsemi nosečnosti sta v Sloveniji približno dva odstotka z dvojčki, kar je približno 400 porodov z dvojčki. Od tega je okrog 80 dvojčkov v skupni posteljici in ločeni amnijski votlini.

Pri enojajčnih dvojčkih so tveganja za smrt v maternici in v prvih sedmih dneh po porodu največja. Smrtnost takšnih dvojčkov po porodu je sedemkrat večja kot pri enoplodni nosečnosti oz. štiri- do petkrat večja kot pri dvojajčnih dvojčkih.

Vsaka nosečnica z enojajčnimi dvojčki je vodena v skladu s priporočili medicinske stroke, kar vključuje redne, standardne preglede v nosečnosti z dodatnimi ultrazvočnimi pregledi na dva do tri tedne, v primeru zapletov pa tudi preglede v ambulanti za patološko nosečnost.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste