Slovenija

Njena preobrazba se je začela v razbitini avtomobila

Taja Tominec
6. 4. 2016, 07.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Taja Metličar je eno najsrečnejših deklet, kar smo jih spoznali. Njena vedrina je tako pristna, da bi lahko v njeni družbi posedali večno. Takole na prvi pogled bi ji človek kar zavidal brezskrbno naravo. A še zdaleč ni tako preprosto. Njena preobrazba se je začela pred skoraj devetimi leti, v razbitini avtomobila.

osebni arhiv
Ko se je Taja zbudila v bolnišnici, se ni spominjala nikogar in ničesar.

Taja, za prijatelje Tajči (28), je 18. junija 2007 v hudi prometni nesreči izgubila spomin. Zgodba o sebi, ki jo pripoveduje, je sestavljena iz pripovedi njene družine, pričevanj prijateljev: »Imela sem 20 let. Šole nisem posebej marala, imela sem ljubezen, za katero nisem bila prepričana, da je prava, vsaka malenkost me je iztirila, veliko vprašanj sem imela in nobenih pravih odgovorov. Kot že tolikokrat prej sem tudi tisto jutro peljala prijatelja na delo v Mengeš, vozila sem njegov avto. Med vračanjem domov, v Trbovlje, sem premišljevala o maturi, ustnem delu matematičnega izpita, ki me je čakal na ta dan, in o fantu.«

Potem pa v Blagovici grozovit pok in smrtna tišina. Zapeljala je na nasprotni pas, kjer je v vozilu avtovleke poleg voznika sedel neki zakonski par, peljali so se v smeri Ljubljane. Ko so raziskovali, kaj je bil vzrok menjave pasu, so ugotovili, da Tajči ni bila pod vplivom alkohola ali drugih substanc. Voznik, v katerega je trčila, je povedal, da se pred trkom spominja močnega bleščanja sonca. Pogled na avto in nezavestno dijakinjo Gimnazije in srednje ekonomske šole v Trbovljah ni obetal nič dobrega, toda gasilec, ki jo je izrezal iz pločevine, je zaznal šibek srčni utrip. Komajda, a bila je živa. 

osebni arhiv
Svoje življenje in spomin na prvih 20 let je Taja nekega povsem običajnega dne pustila na cesti, v tejle razbitini.

Klinično mrtva

osebni arhiv
Ne zgolj delala, dobesedno garala je za sleherni napredek.

Starša se spominjata telefonskega klica, nočne more vsakega roditelja: »Vaša hčerka je imela težko prometno nesrečo, klinično mrtva je, zdravniki se borijo za njeno življenje.« Dve kirurški ekipi in sedemurna operacija v urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra niso obetale srečnega razpleta. »Ne vemo, ali bo preživela. Oživljali smo jo, CT ni pokazal poškodb glave, a hudo je nastradala desna polovica telesa: zlomljen ima desni kolk, medenico, desno stegnenico, zlomljena sta sramna kost in komolec, izpahnjena in zdrobljena je desna rama,« so naštevali zdravniki.

»Po treh tednih kome se je Tajči zbudila. Magnetna resonanca je pokazala hude poškodbe glave: natečene možgane in strdek, ki je pritiskal na center za spomin,« pripoveduje Tajina mama Vladka (54).

V skoraj devetih letih ni potočila solze

»Ko sem se zbudila v bolnišnici, so bili okoli postelje neznanci. Od mame, ki je nisem prepoznala, sem slišala, da imam starejšega brata, očeta, fanta. Nikogar in ničesar se nisem spomnila. Mislila sem, da je soba v bolnišnici moj dom, in nisem bila vesela premestitve v rehabilitacijski center Soča,« pripoveduje Taja.

osebni arhiv
Taja danes. Zdravil in druge strokovne pomoči že leta ne potrebuje več. Desna stran telesa in glava pa sta dovzetni na vremenske spremembe, takrat postane utrujena.

Pozneje jo je oče Tone (62), upokojeni rudar, vsak dan vozil v Ljubljano na terapije. Tam je garala za sleherni napredek. Naučila se je hoditi, razmišljati, čustvovati. A vse ni ostalo isto kot prej, zmožnosti občutenja negativnih čustev nima več. Tajči ne ve, kaj je žalost, zaskrbljenost. Dekle, ki je pogosto jokalo, v skoraj devetih letih ni potočilo solze. Slabe stvari preprosto pozabi.

Matura, diploma, knjiga, adrenalin

Dekle, ki je trdno verjelo, da se v šoli ne more naučiti kaj posebej uporabnega, ne razmišlja več tako. Taja je opravila maturo, diplomirala, kot pred nesrečo je tudi zdaj prostovoljka v Mladinskem centru Trbovlje, je ambasadorka Varne poti in teta. Pozimi je izdala prvenec o svojem življenju z naslovom Številka trenutno ni dosegljiva. Svoje poslanstvo vidi v projektu Prometni park. To učinkovito metodo ozaveščanja otrok v prometu, prometno šolo, je spoznala na Finskem, kot udeleženka prostovoljnega programa. Neizpolnjen cilj je, da bi o svojih doživetjih posnela dokumentarni film in si našla službo.

Odkrila pa je tudi novo strast: skakanje s padalom z višine 4000 metrov. »Naslednji izziv bo skok s 6000 ali 8000 metrov,« se smeji Tajči. Pozitivna je, kot bi stopila iz kakšne dobre pravljice. In če boste hodili po Trbovljah in opazili dekle z največjim nasmehom, boste vedeli, da je to Tajči iz naše zgodbe.

osebni arhiv
Kjer je Tajči, je tudi smeh: s prijatelji so se letos našemili v prebivalce doma za upokojene. (Taja je četrta zgoraj, z leve).

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste