Slovenija

Menstrualni dopust v vsako slovensko vas?

Jelka Sežun / Revija Zarja
26. 3. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če ženske že krvavimo za domovino, bi se nam ta lahko oddolžila vsaj s kakšnim dnevom menstruacijskega dopusta vsak mesec.

Se vam zdi menstrualni dopust dobra ideja? Ženskam z bolečo menstruacijo bo omogočal, da si »tiste dni v mesecu« vzamejo prosto. In preden se cvet slovenskega delodajalstva preveč vznemiri, hitimo dodati, da predlog za menstrualni dopust ne dviguje pritiska našim poslancem, predlagali so ga v nekem britanskem podjetju.

Računamo pa, da boste tole pokazali Violeti Tomič.

Bolečo menstruacijo ali dismenorejo vsak mesec hudo občuti okrog petdeset odstotkov žensk, nekateri celo ocenjujejo, da naj bi bilo takih kar šestdeset odstotkov. Okrog deset odstotkov pa je tistih, ki na mesec pretrpijo od enega do treh dni, ko so bolečine skoraj nevzdržne, ko so tako hude, da lahko zaradi njih celo omedlijo. Ste to vedeli? Če ste moški, najbrž niste, ženske namreč o teh stvareh praviloma molčijo. In normalno hodijo v službo.

Po svetu so našteli več kot pet tisoč vzdevkov, evfemizmov in šaljivih imen za menstruacijo. Tule je dvajset najboljših. 

Škrlatna plima 
Bloody Mary 
Belcebubova čajanka 
Hudičev sok 
Drakulova čajna vrečka 
Prizorišče zločina v mojih hlačkah 
Teden pleničk 
Ženska gripa 
Lov na rdeči oktober 
Mesečeva kri 
Rdeča Niagara 
Rdeči znak hrabrosti 
Jagodna solata 
Spet v sedlu 
Gori lučka za pregled motorja 
Izobešena je japonska zastava 
Poskrijte nože 
Zaprto zaradi vzdrževalnih del 
Komunisti v zabaviščnem parku 
Evino prekletstvo 

Spomladi bomo vse noter prinesli 

Pred nekaj dnevi se je svetovno časopisje precej vznemirilo ob novici, ki je prišla iz angleškega Bristola – tam je dirketorica podjetja Coexist Bex Baxter najavila, da uvajajo »menstrualni dopust«. Podrobnosti bodo dorekli na javni delavnici, ki poteka prav te dni, vsekakor pa naj bi bilo ženskam v podjetju – teh je 24 od 31 zaposlenih – odslej omogočeno, da v najhujših menstrualnih dneh ostanejo doma. In vemo tudi tole, dodatni prosti dnevi se čisto zagotovo ne bodo imenovali bolniški dopust. »Že leta vodim ženske in videla sem jih že mnogo, ki so bile zvite v dve gube zaradi menstruacijskih krčev. Pa so kljub temu menile, da ne morejo oditi domov, češ da niso bolne. Meni se to ne zdi pravično. Pri nas smo zelo razumevajoči. Če nekoga nekaj boli – vseeno, kaj – ga spodbujamo, naj gre domov,« pravi Baxterjeva, ki ima tudi sama boleče menstruacije. Zatrjuje, da podjetje zaradi dodatnih izostankov ne bo prav nič trpelo. »Obstaja zmotna predstava, da je zaradi prostih dni podjetje neproduktivno – pa gre le za to, da se delo sinhronizira z naravnimi ciklusi telesa. Za ženske je menstruacija eden teh ciklusov in seveda so ženske med menstruacijo v zimskem stanju, ko morajo priti k sebi, biti na toplem in negovati telo. Pomladni del ciklusa takoj po menstruaciji pa je tisti del, ko so ženske trikrat bolj produktivne kot sicer.«

Revolucionaren predlog? Niti ne. O menstruacijskem dopustu se pogovarjamo že skoraj sto let.

Tretji svet vodi

Začelo se je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko so japonski sindikati začeli zahtevati menstruacijski dopust za ženske. Dobili so ga leta 1947 z zakonom, ki ženskam med menstruacijo dovoljuje proste dni, vendar tiste, ki med menstruacijo ostanejo v službi, nimajo nič več dopusta ali boljše plače. Japonski je sledilo še več drugih držav – azijskih, ne zahodnjaških. Ali evropskih. Samo podjetje Nike v vseh svojih svetovnih izpostavah od leta 2007 svojim zaposlenim dovoljuje menstrualni dopust. Rusi so o njem premišljevali, a ga niso nikoli uzakonili. Pri nas ga seveda nimamo in se o tem tudi ne pogovarjamo. Če bi ga imeli, bi slovenski delodajalci, ki so … no ja, recimo, kakršni pač so, in ostanimo pri tem, oni bi torej, močno sumimo, v tistih dodatnih nekaj dneh videli samo še en razlog, zakaj se ne splača zaposlovati žensk. In tako zdaj menstrualni dopust poznajo predvsem v nekaterih azijskih državah. V domnevnem tretjem svetu. Hecna stvar.

V Indoneziji ženskam zakon zagotavlja dva dni menstrualnega dopusta na mesec, vendar ga menda ženske redko izkoristijo, ker podjetja vztrajajo pri telesnih pregledih. V Južni Koreji lahko ženske izbirajo med menstrualnim dopustom ali dodatnim plačilom, če ostanejo in delajo. Na Tajvanu imajo ženske dodatne tri dni dopusta na leto ob 30 dneh bolniškega dopusta. V Hongkongu menstrualnega dopusta ne ureja zakon, ga pa nekatera podjetja dovoljujejo. Na Kitajskem je posebni ženski dopust uzakonjen v nekaterih provincah, vendar ni zelo priljubljen, ker je potrebno za koriščenje pridobiti zdravniško potrdilo, v Indiji ga imajo le v eni zvezni državi. Seveda pa imajo po drugi strani v Indiji – predvsem na podeželju – še vedno tradicijo, da se morajo ženske med menstruacijo umakniti v posebno kočo daleč od vasi. To so največkrat nevzdrževane prepišne kolibe brez pohištva. Spijo na tleh in ker ne smejo kuhati, so odvisne od svojih družin, ki jim nosijo hrano. Ker so koče daleč od vasi, okrog mrgoli divjih živali. Kačji piki so pogosti. Pod pritiskom javnosti so nekateri vaški starešine koče malce uredili – jih opremili s posteljami, na primer – da bi jih ukinili, pa ne razmišljajo. Ženske se sicer pritožujejo, a se vedno konča z vzdihom, kaj pa moremo, taka je pač tradicija.

Malo zgodaj, a od srca

Srečen 28. maj, svetovni Dan menstrualne higiene. Ni nujno, da ga proslavite z menstruacijo, dan je namenjen predvsem opozarjanju na čisto normalen naravni pojav, ki marsikje še vedno velja za prepovedano temo. Zakaj pa mislite, da obstaja po svetu več tisoč izrazov za menstruacijo? S precejšnjo gotovostjo domnevamo, da si ljubečega poimenovanja »bolezen norih krav« niso izmislile ženske. Francozi – domnevno v spomin na krvave zgodovinske bitke –menstruaciji pravijo »Angleži so se izkrcali«.

V svetu, narejenem predvsem po meri moških, menstruacija še vedno ni tema, o kateri bi se lahko brez zadrege pogovarjali. Če bi se, bi bilo bržkone kup problemov že rešenih. Ker niso zelo zapleteni, samo ljudem na oblasti se jih ne zdi vredno reševati. Na primer tale: 23 odstotkov indijskih deklic ob prvi menstruaciji neha hoditi v šolo, ker tam ni vode, mila, vložkov ali tamponov, ker pogosto ni niti stranišč. Ali pa tale: za 70 odstokov indijskih žensk so sanitarni izdelki, kot so menstrualni vložki ali tamponi, preprosto predragi in si jih ne morejo privoščiti. Problem rešujejo s krpami ali peskom, kar pogosto vodi do infekcij.

Nekoč so bile ženske veliko noseče, zato so v življenju – veliko krajšem, kot je zdaj – imele povprečno štirideset menstruacij. Zdaj se pozneje poročajo in imajo manj otrok, zato pa toliko več menstruacij: povprečje je štiristo – štiri nič nič – na žensko.

Kanadčani so se izkrcali

V bogatejših državah si večina žensk (brezdomk ali žensk na socialni podpori ni med njimi) sicer lahko privošči menstrualne izdelke, naj bodo to vložki, tamponi ali menstrualne skodelice, vendar jih morajo drago plačati, saj z njimi služi tudi država, ki zanje zaračunava visoke davke. Nekoč so bile ženske veliko noseče, zato so v življenju – veliko krajšem kot je zdaj – imele povprečno štirideset menstruacij. Zdaj se pozneje poročajo in imajo manj otrok, zato pa toliko več menstruacij: povprečje je štiristo – štiri nič nič – na žensko. In torej država z njihovimi menstruacijimi veliko zasluži. Krvavi davek se splača. Še posebej, ker so nekatere države vložke in tampone obdavčile po enaki stopnji kot luksuzne dobrine. In so zato ženske lani zelo glasno pozdravile gesto Kanade, ki je prva ukinila »tamponski davek«, kot mu pogosto rečejo.

Kakšen je tamponski davek pri nas? Maksimalen, se razume. Za tampone, vložke ali menstrualne skodelice domovina Slovenkam zaračunava 22-odstotni DDV. Zato, ker menstruacija ni bolezen in torej naštete stvari ne sodijo med medicinske pripomočke. Po drugi strani pa so vata, gaze, obveze, obliži, plenice in vložki za inkontinenco v zakonu označeni kot »izdelki za higiensko zaščito« in obdavčeni z 9,5-odstotnim DDV. Tole to pomeni v praksi: če se Slovenec ureže v prst in si kupi obliž, si bo država vzela 9,5 odstotka od cene. Če Slovenka menstruira in si kupi škatlico tamponov, si bo država odrezala 22-odstotni delež pogače.

Vzemite si k srcu: lepo in sladko je krvaveti za domovino. Menstruacija je tako rekoč domoljubno dejanje. In so Slovenke torej očitno domoljubnejše od Slovencev.

Za roza se doplača

Menstruacija je zlata jama/kovnica denarja tudi za tovarne zdravil, ki ponujajo ženskam z dismenorejo (domnevno) olajšanje v obliki tablet. In pri tem lažejo in zavajajo. Avstralsko sodišče je konec lanskega leta zapovedalo, da z lekarniških polic vržejo tablete Nurofen, namenjene prav bolečinam ob menstruaciji. Ugotovili in dokazali so namreč, da je Nurofen v roza škatlicah narejen iz enakih sestavin v enakih količinah kot navadni Nurofen, namenjen glavobolu ali bolečinam v hrbtu. Tablete so se razlikovale le po embalaži – in po ceni, tiste za bolečine ob menstruaciji so namreč precej dražje.

V Britaniji pa te tablete še vedno prodajajo. In ženske jih kupujejo, čeprav so trikrat dražje od navadnih tablet proti bolečinam, ki so enako učinkovite. In čeprav so jim razložili, povedali in podčrtali, da se bolečin ob dismenoreji ne da lajšati tarčno, da torej ne obstajajo tablete, ki bi lajšale prav to bolečino. Ženskam so svetovali, naj kupujejo cenejša, generična zdravila proti bolečinam, ki so enako učinkovita. Ženske jim ne verjamejo.

Rdeči alarm

Si je torej sploh smiselno prizadevati za menstrualni dopust tudi pri nas? Moških ne bomo niti spraševali, saj je jasno, kaj bodo rekli. Izkušnje pa kažejo, da si ga tudi nekatere ženske ne želijo. Menstruacija je zanje nekaj tako osebnega, da raje omedlijo na delovnem mestu, kot da bi šefa prosile za dopust. Nekatere z menstruacijo nimajo težav in posebnega dopusta torej niti ne potrebujejo. Delodajalci bi še bolj neradi zaposlovali ženske, češ, najprej bo kar naprej na porodniški, potem pa še vsak mesec na menstrualnem dopustu!

Po drugi strani bi možnost, da na mesec dan ali dva ostanejo doma s svojim najljubšim termoforjem veliko ženskam nepopisno izboljšala življenje. Da bi zato naredile manj kot moški, se ni bati, saj v dneh po menstruaciji ženske, kot pravi Bex Baxter, v izbruhu produktivnosti in ustvarjalnosti vse zamujeno več kot nadoknadijo. In bi se morali o tem vsaj začeti pogovarjati. Najprej in predvsem pa bi morali od države zahtevati, da zniža DDV za menstrualne pripomočke. Ne danes, že včeraj!

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste