Slovenija

Z navijači na poti v Planico

Gabrijel Toplak
21. 3. 2016, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naša ekipa je konec tedna športni praznik v Planici spremljala od začetka do konca. V zgodnjih jutranjih urah smo prisedli na avtobus navijačev in se odpeljali v dolino pod Poncami. Petje, zabava, obilica hrane in pijače ter odlični rezultati slovenskih orlov bodo vsakemu zagotovo še dolgo ostali v spominu.

Gabrijel Toplak
Prva »postojanka« je bila na počivališču Voklo, kjer sta vse »čakala« malica in topli napitek.

Če želi kdo bedeti vsaj 20 ur in naslednji dan čutiti tudi bolečine v nogah, potem je obisk smučarskega praznika v Planici zagotovo prava odločitev. Da je ob precejšnjem odmerku zabave res tako, smo se lahko prepričali minulo soboto, ko smo na pot krenili s skupino navijačev s Štajerskega.

VSTOPNICA KOT DARILO

Gabrijel Toplak
Jožica in Karel Lampreht sta se na avtobusu družila z Eriko in Brankom Mahorič (za njima).

Postajališče Vurberk obračališče nekaj pred 1. uro zjutraj ni samevalo. Že zato, ker sta na prevoz čakala domačina Karel in Jožica Lampreht. Slednja si je za rojstnodnevno darilo želela prav ogled smučarskih poletov v Planici in mož ji je ustregel. »Požugala mi je z besedami: ti si bil že dvakrat v Planici, jaz pa še nikoli. In sem ji izpolnil željo,« je pojasnil vurberški Karel in dodal, da tokratnega vzdušja s preteklimi leti ne gre primerjati: »Evforija je na vrhuncu. Več je ljudi, slovenskih zastav, tudi avtobusov.«

Planica je prerasla v pravi slovenski praznik.

PLANICA, PLANICA …

In kaj hitro zatem je bilo že slišati glasno petje: Planica, Planica, snežna kraljica … Odmevalo je iz avtobusa, s katerim so se pripeljali športni navdušenci s širšega območja Korene. Pozneje smo se ustavili še na Ptuju in potovanje v severozahodni del države se je začelo. Voznik avtobusa Danilo Peklar, ki je v Planico obiskovalce vozil že najmanj desetkrat, je povedal, da je bila zgodnja ura prava odločitev. »Če sklepamo po tem, koliko obiskovalcev pričakujejo, je po moje prav, da smo šli nekoliko prej,« je dejal Peklar, ki ga je kot vodnica »potovanja« spremljala njegova hči.

Gabrijel Toplak
Danilo Peklar je po napovedih organizatorjev pričakoval večjo gnečo, kot je dejansko bila.

SLALOM MED AVTOBUSI

Gabrijel Toplak
Da so bili Vurberžani prepoznavni, so si na slovenski zastavi uredili velik napis Vurberk.

Ob nenehnem petju, seveda kot se za Štajerce spodobi, kljub zgodnji uri tudi ob kapljici rujnega, smo se prebili do prvega postanka, na počivališče Voklo. »Tam bo tudi zajtrk,« nas je s traso poti, ki jo je pripravil organizator ogleda poletov, seznanil voznik. V Voklem pa majhen šok. Prostora, da bi lahko parkirali avtobus, skorajda ni bilo. Voznik je moral uporabiti precej vozniškega znanja, da smo se kot »slalomisti« med številnimi avtobusi in potniki prebili do vsaj navideznega prostega mesta, da bi parkirali ob še treh avtobusih, ki so bili »naši«. Zajtrk in topli napitek sta se po slabih dveh urah vožnje pa tudi konzumiranju različnih pijač kar prilegla. Po slabi uri smo veseli, kot se spodobi za ljudi s polnimi trebuščki, znova zasedli svoje sedeže. In če je takrat kdo pomislil, da bo naposled lahko malo spal, se je pošteno zmotil. Pesem in glasni zvoki različnih trobelj so preglasili vsakogar. A vseeno so se mnogi razveselili »čarovnih besed«, ko sta Miha Domadenik in Aleš Kacjan v en glas dejala: »Lahko naju obiščete pri 'šanku', da boste lažje prebrodili vožnjo.« Od drugih kolegov pa: »Na avtobusu ni spanja.«

SAMO ZARADI PETRA

»Planica je praznik in spodobi se, da tudi mi z obiskom planiških poletov počastimo naše letalce,« je poudaril tokratni »natakar« Aleš, ki je bil v dolini pod Poncami spet po desetih letih. »Rezultati Petra Prevca so razlog, da sem tukaj. Enostavno si ne smem dovoliti, da ne bi bil,« je razložil Jablančan, ki je za Planico tokrat navdušil še 26 fantov. S seboj so po Kacjanovih besedah vzeli vse, kar so našli doma in je pripomoglo k še večjemu, bučnemu navijanju. In prav navijanje oziroma vzdušje je presenetilo tudi Zvonka Bezjaka iz Žikarc, ki je dejal, da tako kot je letos, v smučarskem izteku še ni bilo. Pot v Planico je bila na presenečenje mnogih »krajša«, kot smo pričakovali. Pod velikanko smo namreč brez večjih težav prispeli že pred 7. uro. In potem sta se ob veselju, da smo naposled le na prizorišču, zabava in navijanje začela, seveda ob bogati »terenski« restavraciji. Tudi ob vrnitvi v poznih sobotnih urah ni bilo nič drugače.

Gabrijel Toplak
Družbo smučarskih navdušencev iz Jablanc je za »Planico« navdušil domačin Aleš Kacjan.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste