Slovenija

V Sloveniji še vedno preveč "smrti ob štedilniku"

STA
6. 3. 2016, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nasilje nad ženskami je nesprejemljivo, je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer poudarila pred 8. marcem, mednarodnim dnevom žensk. V svoji poslanici opozarja tudi na pravico do splava, ki je zagotovljena z ustavo, in na kršenje človekovih pravic žensk v begunski krizi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"V Sloveniji je veliko smrti žensk zaradi nasilja nad njimi. Rečemo jim smrti ob štedilniku, ker se zgodijo doma med štirimi stenami," je dejala Vlasta Nussdorfer. Poleg fizičnega nasilja, ki se lahko konča z najhujšimi posledicami, pa je po njenih besedah veliko tudi psihičnega nasilja.

Z marcem se je končala javna razprava o predlogu novele zakona o preprečevanju nasilja v družini, v kateri je sodeloval tudi varuh človekovih pravic. Novela bo po njenih besedah prinesla dodatne ukrepe za zmanjšanje tega pojava. Varuh si prizadeva, da bi določala tudi sankcije. Predlog bo po tem, ko bo sprejet v DZ, dober pokazatelj odnosa države med drugim do nevladnih organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja v družini, je spomnila.

Marsikaj je treba po njenih besedah narediti pri preventivi in osveščanju žensk. Glede na to podpira projekt Vesna v okviru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Projekt, ki je namenjen opolnomočenju žensk, poudarja pomen prijave nasilja. "Namenjen je tudi spodbujanju hitrih postopkov, da se ne bomo soočali s težkim posledicami nasilja," je dejala.

Nujno pomagati tudi starejšim ženskam

Izpostavila je tudi ekonomsko in psihično nasilje najbližjih nad starejšimi ženskami. "Nujno je starejšim ženskam, ki so same, nameniti veliko skrbi in možnosti, da se opogumijo in prijavijo takšna dejanja," je pozvala. Ocenjuje, da se starejše ženske ne odločajo za prijavo zaradi bojazni nad odzivom otrok. Po podatkih državnega statističnega urada je v obdobju od leta 2010 do 2014 približno 1600 žensk povprečno vsako leto doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu jih je prijavilo povprečno približno 200 na leto.

Varuhinja glede na shode nasprotnikov splava pred ljubljansko porodnišnico opozarja na ustavno pravico do splava. "Ženskam, ki se morajo odločiti za tak poseg, je zelo težko. Ob takšnih shodih pa jim je še težje," je poudarila.

Ob begunski krizi opozarja, da prihajajo informacije o trgovini z ljudmi in z organi ter o prostituciji. Ti pojavi prizadenejo tudi ženske in otroke, je dejala.

Prav tako opozarja na problematiko prisilnih romskih porok. "Ko je deklica še majhna, mora država poskrbeti, da bo dovolj močna in se bo znala upreti nasilju vseh vrst," poziva varuhinja.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste