Slovenija

Trgovec določa, kaj jemo

Dušič Gornik Breda
25. 2. 2016, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V naši državi je s sadovnjaki zasajenih vsako leto manj površin, podobno je tudi v Posavju. A čeprav je tu sadovnjakov vsako leto nekaj hektarjev manj, statistika kaže, da ni treba obupati.

B. D. G.
Pri jabolkih je ogromno rezerv, saj povprečen Slovenec poje le dve na teden!

Vse manj je intenzivnih jablanovih nasadov, zasajenih predvsem s konvencionalnimi sortami, ter hruškovih in tudi breskovih sadovnjakov, a po drugi strani razveseljujejo podatki, da je v regiji zasajenih vse več češenj, namiznega grozdja, malin in vseh vrst jagodičja, poleg tega je vse več orehovih nasadov in površin, na katerih vse sadne vrste pridelujejo ekološko.

PREMIKI V ZADNJIH LETIH

Kot pove Andreja Brence, specialistka za sadjarstvo v KGZ Novo mesto, je v Posavju okrog 50 hektarjev jagod oziroma skoraj polovica vse slovenske pridelave, ki poteka na 110 hektarjih. Maline pridelujemo v Sloveniji na nekaj čez 20 hektarjih, od tega jih je samo v Posavju malo pod 10, pri jablanah pa je od skupno 2700 hektarjev slovenskih nasadov le malo pod 600 hektarjev v Posavju. Kar polovico malinovih nasadov in nasadov namiznega grozdja je bilo narejenih v zadnjih sedmih letih, nasadi jagod pa so se z lanskih 40 zdaj povečali na 50 hektarjev.

ŠIPEK, DREN IN PREDELAVA

Vse več je tudi nasadov orehov (v Posavju 20 ha), leske (16,5 ha) in kostanja (5,5 ha) ter drugih različnih vrst in sort (80 ha). Kot še dodaja, se je v zadnjih treh letih močno povečalo sajenje aronije, ki po registru v Sloveniji raste na 60, v Posavju pa na 20 hektarjih. Povečuje se tudi pridelava kakija in počasi tudi šipka, aktinidije, drena in drugih, pa tudi sadnih vrst, ki so namenjene predelavi, denimo kutin. Več je zanimanja za ekološko pridelavo sadja, vključevanje pridelave v ponudbo turističnih kmetij, predelavo sadja in vse več je novincev sadjarjev, ki se zanimajo za specifične sorte, kot so denimo goji jagode.

BI TAKO JABOLKO POJEDLI?

B. D. G.
Slovenci raje kar vzamemo uvoženo sadje, kot da bi zahtevali boljše domače.

»Izziv za slovensko in posavsko sadjarstvo sta poraba jabolk pri Slovencih in trgovska ponudba, v kateri trgovci odločajo, kaj bomo jedli. Jabolko, ki gre iz naših nasadov v hladilnico, je čisto nekaj drugega kot tisto, ki ga najdemo v trgovinah. Mislim, da smo Slovenci preskromni kupci in se raje obrnemo k uvoženem sadju, kot da bi zahtevali boljše domače. Pri prodaji jabolk imamo ogromno rezerv, saj statistika kaže, da povprečen Slovenec poje samo dve do tri jabolka na teden! To je priložnost za slovenske sadjarje, ki pa nikoli ne smejo nikomur ponuditi ploda, ki ga sami ne bi pojedli – ne v dar ne v prodajo. Naši najbolj kritični in tudi pomembni bodoči kupci so otroci, mi pa damo v šole taka jabolka, ki jih noben sadjar ne bi jedel,« je kritična Brencetova.

Prepričana je, da v državi nujno potrebujemo partnerski odnos med kupcem in pridelovalcem. Kupci pa moramo po njenem mnenju postati aktivnejši in zavračati v trgovinah jabolka, ki tja ne spadajo, ker zagotovo niso šla takšna iz domačih skladišč. Bolj aktivni bodo morali biti tudi sadjarji sami, saj na koga drugega ne morejo računati.

Slovensko in z njim posavsko sadjarstvo si morata odgovoriti na nekatera vprašanja. Zakaj v Sloveniji pojemo tako malo jabolk in zakaj ponudba na trgovskih policah ne ustreza obljubam sadjarjev, ki trdijo, da pridelujejo najboljša jabolka, breskve? Zakaj je v trgovinah tako malo slovenskih ekološko pridelanih jabolk? Ali je prava pot sadjarstva v najbolj intenzivni, morda v pridelavi posebnosti, ekološki pridelavi?



Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste