Slovenija

Prispevek o Jankoviću, pingvinih in maziljencih dobil sodni epilog

STA
25. 2. 2016, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je pred dnevi potrdilo prvostopenjsko sodbo, s katero je okrožno sodišče zavrnilo tožbo ljubljanske občine zoper podjetje Nova obzorja, izdajatelja Demokracije. Župan Zoran Janković je podjetje v imenu občine tožil zaradi spornih zapisov v tedniku. Občina bo morala povrniti vse stroške postopka, piše današnja Demokracija.

STA
Zoran Janković

V Demokraciji so 17. oktobra 2013 v članku z naslovom Zaprtje dela ceste povzroča gnečo med drugim objavili naslednji zapis, povezan z Jankovićem in podžupanom Janezom Koželjem: "Seveda se Koželj in njegov gazda Janković ne bosta vozila z avtobusom ali s kolesom, pač pa z avtom. Spadata namreč med privilegirance, ki bodo lahko z avtom vozili po pasovih, ki bosta dovoljena za avtobuse, taksiste, službena vozila, goste hotela Slon, župana in njegove pingvine v mestnem svetu ter druge maziljence, med katere spada tudi Koželj".

Mestna občina Ljubljana (Mol) je zaradi omenjenega članka vložila odškodninsko tožbo zoper Nova obzorja, v kateri je zahtevala 25.000 evrov odškodnine. Po njenem mnenju je namreč šlo za poseg v ugled župana, podžupana in posledično tudi občine, zaradi česar so trditve v članku lahko "podlaga za odškodninsko odgovornost izdajatelja v razmerju do občine".

Ugled občine povezan z ugledom oseb?

Kot so ocenili na Molu, sta dobro ime in ugled občine neločljivo povezana z ugledom oseb, ki občino predstavljajo oz. opravljajo v njej in njenih organih pomembno funkcijo. Zato so neresnične trditve v članku, ki se nanašajo na župana in podžupana, lahko podlaga za odškodninsko odgovornost izdajatelja časnika v razmerju do občine in ne zgolj do predstavnikov občine kot fizičnih oseb.

Mol je tožbo najprej jeseni 2014 izgubila na prvi stopnji. Po poročanju tednika se je Janković nato prek mestne občine na tožbo pritožil, višje sodišče pa je na seji 20. januarja letos prvostopenjsko sodbo v korist Novih obzorij in s tem Demokracije potrdilo.

Prvostopenjsko sodišče je tožbeni zahtevek zavrnilo na podlagi stališča, da "v konkretnem primeru ni podana protipravnost ravnanja tožene stranke in tudi ne okoliščine, ki bi opravičevale denarno odškodnino pravni osebi". Višje sodišče se je nato v razsodbi, s katero je zavrnilo zahtevek, oprlo na ustavna določila, ki govorijo o svobodni pravici izražanja, v nadaljevanju pa je upoštevalo tudi sodno prakso Ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice. Zapisali so, da je bila ost novinarjeve kritike zaprtje Slovenske ceste v Ljubljani, "takšna kritika pa je v javnem interesu", je še poročala Demokracija.

Novinarji Demokracije so ob vložitvi tožbe v odzivu zapisali, da nasprotujejo županovemu "poskusu discipliniranja" in da tožbo razumejo kot "nezaslišan pritisk na njihovo delo". Začudenje nad tožbo so izrazili tudi v Združenju novinarjev in publicistov, kjer so poudarili, da občina v zadevi nima izkazanega pravnega interesa, saj članek govori o županu in podžupanu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste