Svet

Kriza z virusom zika še ni dosegla vrhunca

STA
25. 2. 2016, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Virus zika je ogromen izziv, ki ga bo težko rešiti, je v sredo opozorila direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan. Ob obisku v Braziliji, žarišču zike v Latinski Ameriki, je ocenila, da se utegne kriza z virusom še zaostriti, preden se bodo razmere začele umirjati.

Reuters
Virus zika prenašajo tigrasti komarji vrste Aedes.

Glavni izziv v boju proti ziki je po besedah Chanove, da je virus zelo "skrivnosten". "Opraviti imamo z zelo zapletenim virusom, povezanim z vrsto nejasnosti, zato moramo biti pripravljeni na presenečenja," je opozorila.

Še vedno namreč ni dokončno potrjeno, da virus ob okužbi med nosečnostjo povzroča mikrocefalijo. Simptomi zike so pri večini okuženih blagi, podobni lažji obliki gripe, a obstaja velika bojazen za nosečnice, ki ob okužbi tvegajo, da se jim rodi otrok z možganskimi okvarami. Zabeležili so namreč velik porast števila primerov mikrocefalije, neobičajno majhne glave pri novorojenčkih. "Zika velja za krivo, dokler ne bo dokazano, da je nedolžna," je v zvezi s tem dejala Chanova.

Med težavami, povezanimi z ziko, je Chanova izpostavila tudi njeno geografsko razširjenost. Kot je dejala, komar, ki prenaša bolezen, živi v 130 državah, kar pomeni, da ima bolezen zelo velik potencial za širjenje. O okužbah s ziko so doslej poročali iz 46 držav.

Ziko primerjajo z ebolo

Ob tem je ziko primerjala s smrtonosno ebolo, epidemija katere je sicer zajela le devet držav, in sarsom, ki so ga zabeležili v 26 državah.

Prav tako so še nejasnosti glede prenosa zike. Glavni prenašalec virusa je komar vrste Aedes, a obstaja utemeljen sum, da se prenaša tudi s spolnimi odnosi, kar pa strokovnjaki še preverjajo.

Chanova je Brazilijo obiskala, ker jo je virus med državami Latinske Amerike najbolj prizadel. V tej državi je z ziko okuženih okoli 1,5 milijona ljudi, zabeležili pa so tudi velik porast mikrocefalije pri otrocih. Kot je v torek sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje, so od oktobra lani v državi potrdili mikrocefalijo pri 538 dojenčkih. 120 dojenčkov je zaradi možganskih okvar umrlo.

Večino primerov mikrocefalije so doslej zabeležili na severovzhodu Brazilije, a vodja WHO je opozorila Brazilce, da se utegne pojaviti tudi v drugih delih države.

WHO po njenih besedah pozorno spremlja tudi razmere v Kolumbiji, kjer je virus izbruhnil kasneje kot v Braziliji, in še preučujejo, ali bo prav tako prišlo do porasta števila primerov mikrocefalije. Kolumbijske oblasti so prejšnji teden sporočile, da so zabeležile 37.000 okužb z ziko, med drugim pri 6300 nosečnicah.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste