Slovenija

Agroind sklenil dogovor o poplačilu grozdja letnika 2015

STA
24. 2. 2016, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Novi ukrajinski lastniki Agroinda bodo do 10. marca zagotovili bančno garancijo v višini pol milijona evrov, s katero bodo Kmetijski zadrugi Vipava in vipavskim vinogradnikom jamčili za plačilo prve polovice oddanega grozdja letnika 2015. Vinogradniki pričakujejo plačilo do konca junija, drugače bodo unovčili garancijo.

Grozdje vsebuje cel kup koristnih snovi in velja za superživilo.

Celotni letnik 2015 naj bi ukrajinski lastniki plačali do 15. oktobra letos, je direktor Agroinda Dmitrij Leščenko povedal na današnji novinarski konferenci v Vipavi.

"Trenutna situacija v podjetju je težka, vendar rešljiva. Potrudili se bomo, da jo čim hitreje tudi uredimo," je dejal Leščenko.

Dolg do Kmetijske zadruge Vipava znaša 1,8 milijona evrov - poleg grozdja lanskega letnika še delno letnik 2014 ter 300.000 evrov, ki jih je Kmetijska zadruga Vipava plačala vinogradnikom in jih mora Agroind vrniti. Pretekli dolgovi Agroinda zajemajo še dolg do dobaviteljev v višini milijona evrov, 200.000 evrov za plače delavcev ter 50.000 evrov za poplačilo davčnih obveznosti.

Novi lastniki, ki so odkup terjatev od Družbe za upravljanje terjatev bank in Kmetijske zadruge Vipava ter njihovo pretvorbo v kapital izvedli prek družbe Vipavski vinograd, se zato pogajajo tudi z ostalimi dobavitelji za poplačilo zapadlih obveznosti, s sindikati o izplačilu zaostalih plač delavcem ter finančno upravo o plačilu zapadlih davčnih obveznosti.

Prvo polovico plače za lanski november so dobili
Delavci so pred dvema tednoma dobili prvo polovico plače za lanski november, druge polovice pa kljub obljubam niso mogli izplačati, saj je Finančna uprava RS blokirala bančni račun podjetja. Leščenko je prepričan, da je dosedanja strategija poslovanja Agroindu prinašala le izgubo, ki jo bodo iz tekočih prihodkov pokrivali še nekaj let, zato že pripravljajo novo strategijo.

V kleteh Agroinda je še okoli dva milijona litrov vina, ki ga bodo začeli prodajati tudi v skandinavske in pribaltske države. V roku dveh mesecev pa naj bi v vipavskem podjetju začeli tudi s proizvodnjo žganih pijač, med katerimi je Leščenko omenil vodko, konjak, rum, viski in gin, s prodajo katerih računajo predvsem na poljski in nemški trg. Na ta način želijo dvigniti prihodke in tako pomagati pri sanaciji podjetja.

Nova strategija podjetja zajema predvsem novo zaposlovanje po povečanju proizvodnje in obnovo vinogradov, ki so v lasti Agroinda. Prav tako načrtujejo, da bi vinogradniki v prihodnjih letih oddali v predelavo še enkrat več grozdja kot v zadnjem letu. S tem se strinjajo tudi predstavniki Kmetijske zadruge Vipava, realizacija tega dogovora pa bo odvisna od tega, kako se bodo Ukrajinci držali sklenjenega dogovora o poplačilu že oddanega in predelanega grozdja.

Estrada

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost