Slovenija

Novi prvi nadzornik NLB Janko Gedrih

STA
19. 2. 2016, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Člani prenovljenega nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke (NLB) so danes za predsednika sveta izvolili Janka Gedriha, za njegovo namestnico pa Sergejo Slapničar. O ustreznosti na nedavni skupščini imenovanih novih nadzornikov mora sicer presoditi še Evropska centralna banka (ECB) v vlogi enotnega bančnega nadzornika v območju evra.

STA
Janko Gedrih

Nadzorniki so danes imenovali so tudi člane komisij nadzornega sveta in se dogovorili o delu v prihodnje, je NLB objavila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Skupščina NLB je minuli teden odpoklicala dosedanjega prvega nadzornika banke Gorazda Podbevška in člana nadzornega sveta Miho Košaka. Slovenski državni holding (SDH) je na skupščini v imenu države kot 100-odstotnega lastnika največje slovenske banke imenoval pet novih nadzornikov. To so poleg Gedriha postali Anton Ribnikar, Anton Macuh, Primož Karpe in Laszlo Urban.

V nadzornem svetu so medtem ostali Slapničarjeva, Tit Andrej Erker, Uroš Ivanc in Andreas Klingen.

Novi prvi nadzornik Gedrih je tako kot Ribnikar in Macuh nekdanji dolgoletni zaposleni v NLB in družbah v tujini iz skupine NLB. Gedrih je tako v banki delal od leta 1991 do 2010. Od leta 2002 do 2010 je deloval pretežno na jugovzhodnih trgih, kjer je kot član uprave saniral Tutunsko banko v Skopju ter bil generalni direktor NLB Priština in NLB Montenegro bank. V zadnjem času je bil tudi predsednik nadzornega sveta Abanke, a je s tega mesta po imenovanju med nadzornike NLB odstopil.

O ustreznosti novih nadzornikov se mora sicer izreči še ECB v vlogi enotnega bančnega nadzornika v območju evra. NLB je namreč na seznamu sistemskih bank.

V naslednjem koraku bo prenovljeni nadzorni svet predvidoma imenoval novega predsednika uprave NLB, potem ko je tik pred skupščino odstopil dotedanji prvi mož Janko Medja. Temu se je sicer na skupščini obetala nezaupnica SDH in v naslednjem koraku zelo verjetna razrešitev. Banko začasno vodi Blaž Brodnjak, v SDH pa pri izbiri novega predsednika uprave pričakujejo objavo mednarodnega razpisa. V javnosti medtem že krožijo imena slovenskih kandidatov za to izpostavljeno in pomembno funkcijo v bančnem sistemu.

Na SDH so sicer v javnosti letele nekatere kritike, da z imenovanjem treh nekdanjih dolgoletnih uslužbencev NLB banko vrača v stare čase, prav tako pa so jim očitali nepreglednost, saj o imenih in razlogih za menjave v nadzornem svetu pred skupščino niso želeli javno govoriti.

V holdingu so se na kritike, da so pri prevetritvi nadzornega sveta NLB delovali netransparentno, odzvali z navedbo, da glasovalna stališča izraža na skupščinah družb in jih pred sprejemom praviloma ne pojasnjuje javnosti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste