Slovenija

Kritična onesnaženost zraka

Polona Krušec
3. 2. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zasičenost zraka s strupenimi delci je na Goriškem v minulem tednu strmo narasla. Celo tako, da so izmerili rekordne vrednosti. Občina ob tem z nasveti nagovarja občane.

P.K.
Onesnaženost zraka na Goriškem je bila minuli teden slabša kot v sicer bolj problematičnem Milanu.

V zgodovini meritev še niso izmerili tako močno preseženih mejnih vrednosti delcev PM10 v zraku, kot so bile v Novi Gorici izmerjene minuli četrtek. Vrednost se je povzpela do kar135 mikrogramov na kubični meter. Mejna vrednost sicer znaša kar trikrat manj – 50 mikrogramov. V teh dneh so se vrednosti prahu v zraku le znižale.

P.K.
Prav zaradi ogrevanja z biomaso oziroma na drva je na Goriškem onesnaženost zraka tako huda. Občina nagovarja k uporabi drugih načinov ogrevanja.

Vpliv na zdravje

Lokalne oblasti vedno bolj razmišljajo, kaj ukreniti glede problematike, saj je vpliv delcev na zdravje velik. Predvsem dolgotrajnejša izpostavljenost takemu zraku je lahko nevarna. Delci preko dihal vstopajo v telo in tam vplivajo na sprožitev oksidativnega stresa in vnetij. Povzročijo tudi poslabšanje obstoječih akutnih in kroničnih bolezni dihal. Pri dolgotrajni izpostavljenosti so posledice lahko hujše; vplivajo na kardiovaskularne dogodke in bolezni ter tudi na nastanek raka.

Če želite spremljati podatke o onesnaženosti zraka v Novi Gorici, obiščite spletno stran mestne občine www.nova-gorica.si in odprite aplikacijo Meteorološki in ekološki podatki. Tu najdete napoved stanja prašnih delcev in ozona. Ti podatki so, kot pojasnjujejo na občini, informativne narave, ker še ne upoštevajo referenčnega merilnika in korekcijskega faktorja. Uradne podatke s korekcijskim faktorjem objavlja Arso na svoji spletni strani.

STA
Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, kako nevarne so lahko posledice dolgoročnejše izpostavljenosti človeka delcem PM10.

Župan poziva občane

Z občine še sporočajo, da vsako leto do prekoračitve dnevnih koncentracij prašnih delcev prihaja v času kurilne sezone, največ v decembru in januarju. Občina intenzivno dela na pripravi dolgoročnih ukrepov, ki bodo izboljšali goriški zrak.

STA
Župan Matej Arčon občanom veli, naj se raje izogibajo nepotrebnim vožnjam z motornimi vozili in tako prispevajo k čistejšemu zraku.

Zaradi povečane onesnaženosti zraka s prašnimi delci v zadnjih dneh župan mestne občine Nova Gorica Matej Arčon nagovarja vse občanke in občane, zlasti tiste, ki živijo na območju mesta, k takemu ravnanju, da bo v korist celotne skupnosti. »Predvsem pozivam vse tiste, ki za ogrevanje uporabljajo biomaso oziroma drva, da v dneh z večjo obremenjenostjo ozračja uporabljajo druge vire za ogrevanje, če le imajo to možnost, in sicer klimatske naprave, električne grelnike, plin oziroma daljinsko ogrevanje. Svetujemo tudi pogostejšo uporabo mestnega avtobusa, ki je brezplačen, namesto uporabe osebnega avtomobila. Izogibajo naj se torej nepotrebnim vožnjam z motornimi vozili,« svetuje župan.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste