Slovenija

Novi lastnik Agroinda vpleten v goljufijo?

pk
2. 2. 2016, 20.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po dolgem postopku prodaje in zapletih pri prenosu lastništva na novega kupca se v Vipavi odpirajo nova vprašanja, predvsem pa je vse več dvomov o prevzemu Agroinda.

STA
Novi nadzorni svet kleti je takoj po skupščini razrešil dozdajšnjega direktorja in za novega imenoval Dmitra Leščenka.

Če je še bilo pred nekaj meseci ob prihodu Ukrajincev v Vipavo videti, da za klet le prihajajo boljši časi, se zdaj v povezavi s tem poraja vse več dvomov in grenkega priokusa. Tako delavci kot domačini si zastavljajo vprašanja o namenih novih lastnikov. Menijo, da se ti preveč skrivajo, da jih redko vidijo, nič jim ne povedo o načrtih in vizijah za razvoj kleti, kar jim ni čisto nič všeč. Vedo le, da je Boris Bajc, dozdajšnji direktor kleti, razrešen in da so imenovali novega – Dmitra Leščenka.

Ali verjamete v pravljico

Skrb glede Agroinda izpostavi tudi Skupina Kazenska ovadba (SKO). »Dajmo, Slovenci, zbudimo se! Res mislite, da bodo (pravi ali slamnati) Ukrajinci reševali vinorodno Vipavsko dolino in pridelovali kvalitetna vipavska vina? Vse bolj se zdi, da bodo, tako kot v ostalih 'uspešnih' poslih naših politikov in njihovih organizacijskih tvorb, razprodali in opustošili, še kar je ostalo, poslali delavce na cesto, podjetje pa v stečaj,« svoje stališče glede Vipavske kleti povzema SKO.

Skupina je namreč zadnje obdobje intenzivno raziskovala ozadja prodaje in imena, vpletena v to zgodbo, in izsledki so jim dali misliti. »Maja 2015 so Ukrajinci registrirali družbo Vipavski vinograd, d. o. o., na Erjavčevi ulici v Novi Gorici s kapitalom 7500 evrov, najeli sobico in (domnevno) začeli prve posle. Sicer jih še nismo videli, čeprav imajo kar dva direktorja in dva prokurista, tudi na telefon se ne javljajo. Ampak poštni nabiralnik imajo, to je važno. Sicer pa so se direktorji in prokuristi družbe v zadnjih dveh mesecih štirikrat zamenjali, kar tudi nekaj pove,« ugotavlja SKO.

Človek, vpleten v lastništvo kleti, naj bi bil v Ukrajini vpleten v sumljive posle, tudi v veliko goljufijo.
Gre za mafijo

Njihove raziskave pravijo, da sta julija lani dva Ukrajinca povečala kapital v družbi Vipavski vinogradi, vsak z vložkom 250 tisoč evrov, tako da osnovni kapital od tedaj znaša 507.500 evrov. Družba je z njim od DUTB odkupila terjatve do Agroinda, neuradno smo izvedeli, da za tretjino cene in na obroke. To pomeni, da sta nova lastnika kleti dve fizični osebi, Edvard Demišev in Sergij Hejlik, in ne firma, kot poročajo nekateri mediji. 

»Kdo so torej Ukrajinci, ki so prišli v Vipavo?« se sprašujejo mnogi. Glede enega izmed vpletenih, Sergija Hejlika, za zdaj kroži nepotrjena informacija, da je bil pred nekaj leti v Ukrajini vpleten v težko goljufijo, vredno kar 22 milijonov evrov. Zaradi nje bi moral sedeti v zaporu, a se to ni zgodilo. Je potem vprašanje, ki si ga zastavlja SKO, če ni morda v klet prišla kar ukrajinska mafija, upravičeno?

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov