Slovenija

V dveh tednih je vodji sekte Happy happy nakazal precej denarja

tr
13. 1. 2016, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na trnovo pot pravdanja se je podal eden izmed oškodovancev, ki je nakazal sto tisoč evrov na račun podjetja Špele Peternel, imenovanega Sina 5, Center za sprostitev in kvaliteto življenja. Tožbo je naslovil tako na Peternelovo kot na podjetje. Sodišče je odločilo, da mu mora podjetje vrniti denar, medtem ko je tožbo proti Peternelovi zavrnilo.

google
Simbolična fotografija

O tako imenovani vodji sekte Happy happy Špeli Peternel, ki je izvajala energetske treninge, je bilo prelito že kar nekaj črnila. V kazenski zadevi na ljubljanskem sodišču, na predobravnavnem naroku, so jo že dvakrat zaman čakali. Vsakič je svoj izostanek opravičila, rekoč, da ji jo je zagodlo zdravje. Tretji poskus, da se vpleteni srečajo na predobravnavnem naroku, je razpisan za 2. februarja. Tožilstvo ji v tej zadevi očita pet poslovnih goljufij in pranje denarja. Po obtožbi naj bi več oškodovancev ogoljufala za 1,7 milijona evrov.

S TOŽBO DO DENARJA 

Eden izmed oškodovancev, Janez E., se je odločil, da bo terjal svoj denar v pravdni zadevi. Tožbo je vložil zoper Špelo Peternel in njeno podjetje Sina 5. Z njo je zahteval sto tisoč evrov, ki jih je nakazal Sini 5 za nakup poslovnega deleža omenjene družbe, ta naj bi bila vredna kar okoli deset milijonov evrov. Nedavno je sodišče odločilo, da mu mora Sina 5 vrniti denar skupaj z zamudnimi obrestmi, medtem ko je tožbo zoper Peternelovo zavrnilo.

V skupini oziroma sekti Happy happy (Srečen, srečen, op. p.) naj bi njenim privržencem svetovali, naj čim večkrat ponovijo besedo happy. 

PISMA O NAMERI NI PODPISAL 

Začetek zgodbe sega v leto 2011. Novembra tega leta je Janez E. Sini 5 nakazal 50 tisoč evrov, 2. decembra 20 tisoč evrov, čez tri dni 25 tisoč evrov in 9. decembra pet tisoč evrov. Tožnik je v tožbi trdil, da je denar nakazal, ne da bi prej podpisal kakršnokoli pogodbo. Po zadnjem nakazilu pa mu je Peternelova poslala v dopis pismo o nameri, kjer je bilo zapisano, da vlagatelj z vplačilom depozita ne pridobi deleža v družbi Sina 5. Ker so bila zanj preostala določila nesprejemljiva in v nasprotju z danimi obljubami, se je odločil, da pisma o nameri ne podpiše. Ob tem je izvedel, da je Peternelova ekskluzivno pravico do nakupa družbe ponujala tudi drugim osebam.

TOŽEČA STRANKA TRDILA DRUGAČE
Toženi stranki sta v odgovoru na tožbo zanikali njegove trditve in med drugim trdili, da je tožnik vedel, da se Sina 5 dogovarja o možnosti vlaganja z več vlagatelji. Poleg tega pa ne drži, da je tožnik prejel pismo o nameri šele po 15. decembru 2011, temveč ga je prejel še pred prvim nakazilom.
Vendar je sodišče uspel prepričati Janez E., ki je prepričljivo pojasnil, da je Špela Peternel delovala vedno po istih metodah, to je »najprej plačaj, potem sledi papirologija«, ter da je znala manipulirati in prepričati ljudi. Dokaz, da je znala manipulirati z ljudmi, je po oceni sodišča tudi v tem, da ji je tožeča stranka tako verjela, da ni posebej preverjala posredovanih podatkov o vrednosti družbe Sina 5, ki naj bi znašala kar deset milijonov evrov. Prav tako sodišče verjame Janezu E., da je Peternelova ponujala pravico do nakupa družbe tudi drugim osebam in da so bila vsa nakazila izvršena pred prejetjem pisma o nameri. Ker slednjega tožnik ni podpisal, sodišče ugotavlja, da to ne more predstavljati pravnega temelja (pogodbe) za nakazila. Zato je Janez E. upravičen do vračila vplačanih zneskov.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste