Slovenija

Eles: Nismo imeli koristi od nedobavljene elektrike Hrvaški

STA
2. 1. 2016, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Eles v času, na katerega se nanaša razsodba arbitražnega sodišča v zvezi z nedobavljeno električno energijo iz krške nuklearke Hrvaški, ni imel nikakršnih koristi, na namero vlade, da del že plačane odškodnine izterja od elektropodjetij, odgovarja direktor Elesa Aleksander Mervar. Bo pa spoštoval vsakršen sklep vlade.

STA
Nuklearna elektrarna Krško.

Potem ko je bila 18. decembra objavljena razsodba Mednarodnega centra za reševanje investicijskih sporov iz Washingtona, da mora Slovenija hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda za nedobavljeno električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško v obdobju od 1. julija 2002 do 18. aprila 2003 plačati 42 milijonov evrov odškodnine, je Slovenija tik pred koncem leta plačilo že izvedla.

Hkrati pa je vlada ministrstvoma za finance in za infrastrukturo naložila, naj do 29. februarja izvedeta vse potrebne ukrepe za povračilo plačanega zneska od slovenskih elektropodjetij, ki so imela v času nedobave Hrvaški ekonomske koristi od prodaje elektrike drugam.

Prvi mož podjetja Gen I Robert Golob je ob objavi odločitve o višini odškodnine na Odmevih Televizije Slovenija izjavil, da je električno energijo, ki bi sicer pripadla Hrvaški, odkupil takratni Eles Gen in jo posredoval naprej Holdingu Slovenske elektrarne. Na to izjavo se je danes odzval Mervar in zapisal, da je povsem napačna in zavajajoča.

Kot je pojasnil, je z nedobavljeno električno energijo Hrvaški, ki je bila predmet arbitražnega spora, trgoval Holding Slovenske elektrarne. Eles je Eles Gen ustanovil v skladu s sklepom vlade iz junija 2001, do leta 2006, ko se je izčlenil iz Elesa in preimenoval v Gen energija, pa si kot družba mati ni izplačal niti tolarja deleža iz dobička.

Mervar zato pričakuje, da se bo pri razrezu obremenitve posameznih gospodarskih družb slovenske elektroenergetike upoštevalo najprej zgodovinsko dejstvo glede ustvarjenih dobrobiti v letih 2002 in 2003 in šele nato trenutna finančna moč posameznih gospodarskih družb.

Kot direktor družbe, ki je v 100-odstotni državni lasti, se zaveda, da ima vlada vse pravice v zvezi z razpolaganjem premoženja Elesa. "Zato bom kakršen koli sklep ustanovitelja spoštoval, ne nazadnje mi tako velevata zakon o gospodarskih družbah in akt o ustanovitvi družbe Eles," je zapisal.

Če bodo morali prispevati sredstva za izgubljeni arbitražni spor, bodo v Elesu ustrezno prilagodili poslovno politiko družbe, da bo slovenski prenosni elektroenergetski sistem tudi v prihodnje varno in zanesljivo deloval, ter da to plačilo ne bo imelo učinka na povečanje tarif za njegovo uporabo, je dodal.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste