Slovenija

Manjših kršitev policisti med stavko ne bodo sankcionirali

sta
18. 11. 2015, 11.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Policisti, ki so zjutraj začeli s stavko, morajo po zakonu kljub stavki varovati ljudi in premoženje. Manj hude kršitve pa se v času stavke ne sankcionirajo. Od policistov se pričakuje, da so na svojih mestih ter ne izvajajo aktivnosti na lastno iniciativo in preventivnih aktivnosti, sta pojasnila sindikalista Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič.

STA

Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, bo stavka zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, ki se je začela ob 7. uri, trajala do preklica, pogoj za njen preklic pa je predvsem uresničitev stavkovnih zahtev. Posamezne stavkovne aktivnosti bodo po njegovih besedah izvajali po potrebi glede na njihovo intenziteto, jih bodo pa tudi lokalno opredelili.

Policisti tako tudi danes izvajajo vse tiste naloge, ki jih zaradi omejenega načina stavke po zakonu morajo. "To je trenutno glavni in edini trajajoči stavkovni ukrep, vsaka nadaljnja stavkovna aktivnost bo pa pravočasno napovedana," je dejal Uroševič.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je pojasnil, da se od policistov pričakuje, da se nahajajo v enotah ter ne izvajajo nobenega ukrepa na lastno iniciativo in preventivnih aktivnosti. Po njegovih besedah tudi ne pišejo poročil o opravljenem delu, v določenem trenutku pa lahko tudi omejijo zaznavanje določenih prekrškov. Če jih ne zaznajo, pa jih tudi ne morejo sankcionirati, je pojasnil.

Kot je poudaril Petrovič, je stavka skrajno sredstvo in poraz vlade, ki v socialnem dialogu v nekaj mesecih ni uspela rešiti odprtih vprašanj. Gre za urejanje statusa policistov, njihovih plač ter tudi opreme in kadrov, je pojasnil. Po njegovih besedah je cilj stavke preprečevati vladi, da bi še nadalje slabšala položaj policistov.

Do stavke je, kot je pojasnil Petrovič, prišlo zaradi neodzivnosti vlade, ne pa ker bi jo želeli policisti. Po njegovih besedah je vlada že sama začela izvajati stavkovne aktivnosti, ko je omejila učinkovitost dela policije v notranjosti države. Ob tem je opozoril na kadrovsko podhranjenost policije, ki se je v notranjosti države še povečala z odhodom številnih policistov na delo na meji zaradi migrantskega vala.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste