Slovenija

Skupina Gorenje v tretjem četrtletju ob višjih prihodkih še naprej z izgubo

STA
6. 11. 2015, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Skupina Gorenje je v tretjem četrtletju ustvarila 317,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 2,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani in občutno nad prodajo v prvi polovici leta. Skupina je pod črto še naprej poslovala negativno. Izguba v tretjem trimesečju je dosegla 2,5 milijona evrov, v devetih mesecih pa se je povzpela na 9,4 milijona.

Wikipedia
Član nadzornega sveta bi tako za udeležbo na seji prejel sejnino v višini 275 evrov bruto.

V lanskem tretjem trimesečju je skupina velenjskega proizvajalca bele tehnike poročala o 0,9 milijona evrov dobička, v devetih mesecih lani pa je bil dobiček pri štirih milijonih evrov. V Gorenju napovedujejo, da bodo v zadnjem četrtletju poslovali pozitivno, letošnji poslovni načrt pa ob koncu leta predvideva dobiček v višini 6,1 milijona evrov.

Izguba skupine v tretjem četrtletju je po pojasnilih prvega moža Gorenja Franja Bobinca v pretežni meri posledica negativnih učinkov gibanj valutnih razmerij med rubljem in evrom ter dolarjem in evrom. Brez teh bi skupina poslovala pozitivno.

Vodstvo Gorenja prav zdaj predstavlja poslovanje in nadaljnjo strategijo skupine na novinarski konferenci v Ljubljani, v sporočilu za javnost pa so zapisali, da bo rezultat konec leta v pretežni meri odvisen od gibanja omenjenih valutnih razmerij.

Slabši kot lani so zaradi učinka tečajnih razmerij trenutno še vedno tudi rezultati pri bruto dobičku iz poslovanja (EBITDA). Ta se je v tretjem četrtletju letos ustavil pri 17,1 milijona evrov, medtem ko je bil v enakem obdobju lani pri 21,5 milijona evrov. V devetih mesecih skupaj je bil EBITDA pri 50,8 milijona evrov, kar je 20,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, je razbrati iz danes objavljenega nerevidiranega poročila o poslovanju.

Se pa po drugi strani glede na prvo polletje izboljšuje slika na strani prihodkov. V tretjem trimesečju so bili na ravni skupine pri 317,4 milijona evrov, kar je 2,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, obenem pa tudi 9,5 odstotka več kot v drugem trimesečju in 18,4 odstotka več kot v prvih treh mesecih.

Tretje četrtletje je bilo tako prodajno najboljše letos, v Gorenju, ki sta ga rusko-ukrajinska kriza in njene posledice na gospodarstvi obeh teh držav močno prizadeli, pa so poudarili, da se v tretjem četrtletju prihodki od prodaje zaradi učinka Rusije prvič niso znižali. Poslovanje v Ukrajini medtem še vedno ne kaže znakov okrevanja.

Rast prodaje so medtem v skupini dosegli na ostalih trgih srednje in vzhodne Evrope, v Beneluksu in pa tudi zunaj Evrope.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste