Slovenija

Policisti proti stavki, ministrica pa k obljubam

T.C.
29. 10. 2015, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Policijski sindikat je za 18. novembra napovedal stavko, če vlada ne bo predstavila rešitev za podane zaveze, tudi o izenačitvi njihovih plač s plačami v primerljivih evropskih državah. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar poudarja, da je treba zaveze prejšnjih vlad izpolniti, vodstvo policije pa, da stavka ne sme zmanjšati varnosti v begunski.

Arhiv Svet24

STA

Policijski sindikat Slovenije je vladi napovedal stavko zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve zaradi neizpolnjenih obveznosti iz stavkovnih sporazumov in dogovorov iz let 2010, 2012 in 2013. Vladi dajejo 20 dni, da predstavi svoje rešitve, sicer bodo 18. novembra začeli stavkati, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik sindikata Radivoj Uroševič.

Po njegovih besedah vlada vse mirne pozive sindikata ignorira z nejasnimi odgovori, ali pa prelaga izključno odgovornost na notranje ministrstvo, ki nima potrebnih pristojnosti odločanja. Kakšne bodo konkretne stavkovne aktivnosti, bodo pojasnili na prvi dan stavke. "Te bodo mogoče za koga celo nekaj novega, nekaj, kar se doslej v tej policiji še ni zgodilo," je napovedal Uroševič.

Kot so v sindikatu navedli v sporočilu za javnost, trenutna begunska kriza ne more predstavljati novega izgovora vladi, da z zavlačevanjem izpolnitve zavez nadaljuje tudi v prihodnje. Obenem so zagotovili, da bodo pri izvajanju stavke spoštovali določene standarde varnosti, saj si ne želijo, da "v tem kritičnem času nivo varnosti v državi in posledično nivo varnosti na območju zunanje schengenske meje upade zaradi neodzivnosti vlade".

Arhiv Svet24

Možnosti stavke ne izključujejo niti v drugem sindikatu, Sindikatu policistov Slovenije. Njegov predsednik Zoran Petrovič je ob robu pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja pojasnil, da so se s kolegi že pogovarjali o poenotenju stališč. So pa vladni strani poslali tudi svoje zahteve, med katerimi je navedel ureditev statusa policistov, ustrezno zaščito in opremo, pa tudi pravično ureditev potnih stroškov.

Ministrica za notranje zadeve se je v odzivu na napovedano stavko po seji vlade zavzela za izpolnitev zavez prejšnjih vlad. Obenem je poudarila, da bodo policisti, tudi če do stavke pride, še vedno varovali slovensko mejo. "Razumemo stisko policistov, zavedamo se pod kakšnimi obremenitvami so, to so najzahtevnejše javnovarnostne naloge," je ministrica še dejala o trenutnem delu policistov pri obvladovanju begunskega vala.

Ta vlada bo morala po besedah ministrice začeti reševati določene slabe poteze iz preteklosti, "ki so povzročile stagnacijo policije". Glede na to, da omenjene zaveze policistom zapadejo konec leta, ministrica verjame, da bo vlada do takrat pripravila resne predloge za njihovo uresničevanje.

Ker uresničevanje zavez presega pristojnosti ministrstva, pri iskanju rešitev intenzivno sodeluje tudi z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, ki vodi centralna pogajanja na nivoju javnega sektorja.

STA
Policijski sindikat je za 18. november napovedal začetek stavke.

Koprivnikar je v izjavi za medije ob robu pogajanj s sindikati javnega sektorja dejal, da se bodo s policisti pogovarjali o zavezah, ki so jih dale pretekle vlade. Hkrati pa je po njegovem mnenju treba tudi paziti na razmerja med primerljivimi poklici.

V vodstvu policije so izrazili razumevanje stiske policistov in navedli, da mora biti poklic policista ustrezno ovrednoten, policisti upravičeno pričakujejo izpolnitev danih zavez različnih vlad. V zadnjih letih je bila namreč policija deležna resnejših varčevalnih ukrepov, ki se danes odražajo v iztrošenosti materialnih in tehničnih sredstev, povečani delovni obremenjenosti in določenih organizacijsko-kadrovskih primanjkljajih, so pojasnili.

Obenem pa so poudarili, da je delo policistov v tem času izredno pomembno in da stavka nikakor ne sme povzročiti manjše varnosti pri opravljanju nalog ob begunski krizi. Policijski sindikat tako pozivajo, naj pri organiziranju morebitnih stavkovnih ukrepov upošteva, da državljani potrebujejo ustrezno varnost in občutek varnosti.

Pravico do stavke policistov sicer omejuje zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki določa, da morajo policisti tudi med stavko opravljati naloge varovanja življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja, preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj, prav tako morajo tudi v času stavke odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom.

V tem času so dolžni tudi varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov. Dolžni so tudi vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, nadzirati državno mejo in opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih, so pojasnili na policiji.

V večini parlamentarnih strank se za zdaj na napoved stavke še niso odzvali. Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi medijem po seji vlade dejal, da je treba tako policistom kot vojakom izplačati vse dodatke, do katerih so upravičeni. Obenem pa ocenil, da ni pravi čas, da se obdobje, ko je država v stiski, izkorišča za dodatne pritiske na pogajanja o plačah.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa nasprotno meni, da so zdajšnje razmere edine, ki policistom dajejo možnost, da opozorijo na nevarnost in težavnost svojega dela. Po njegovih besedah bi bil že čas, da vlada izpolni svoje obljube, na katere so policisti opozarjali že dlje časa.

Arhiv Svet24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste