Slovenija

Čez 10.000 migrantov v enem dnevu! Policisti v Posavju sprejemajo posebne varnostne ukrepe

STA/G.G.
25. 10. 2015, 23.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na Policijski upravi Novo mesto pojasnjujejo, da sedanje zahtevne varnostne razmere na območju Posavja terjajo tudi sprejem določenih varnostnih ukrepov policistov, med drugim tudi jasna pravila in omejitve gibanja na določenih krajih. Kljub nezadovoljstvu nekaterih je cilj takih ukrepov varnost ljudi.

Reuters

STA
Voznik avtobusa in potniki v prometni nesreči niso bili poškodovani.

V Posavje je v nedeljo prišlo že pet skupin migrantov, na poti pa je še šesta. V zadnjih 24 urah je območje zelene meje pri Rigoncah tako prestopilo že okoli 10.000 migrantov, pojasnjujejo na novomeški policijski upravi.

Izpostavljajo, da so v zadnjih 24 urah že uspeli vzpostaviti razmere, da so lahko pribežnike od Rigonc do sprejemnega centra Brežice vozili z avtobusi. A zaradi tako velikega pritoka ljudi trenutno policistom ne ostane drugega, kot da veliko skupino ponovno peš spremijo do centra. "Navkljub vsem zaostrenim razmeram pa se trudimo posebej poskrbeti za otroke, bolne in starejše, zato jih v Brežice prevažamo z avtobusi," dodajajo.

Ob tem poudarjajo, da policisti vse sile usmerjajo v obvladovanje varnostnih razmer in zagotavljanje javnega reda in miru ob prihodu tako velikega števila tujcev. "To je zelo zahtevna naloga za močno omejeno število slovenskih policistov, ki vključuje tako zagotavljanje varnosti lokalnega prebivalstva, varnosti migrantov in varnosti vseh ljudi, ki so vključeni v oskrbo migrantov," izpostavljajo na novomeški policijski upravi.

Ponoči med 1. in 2. uro so slovenski policisti v Rigoncah sprejeli skupino migrantov, ki je prestopila zeleno mejo s Hrvaško. Po podatkih hrvaških varnostnih organov je bilo v tej skupini 1530 migrantov. Okoli 6. ure naj bi na zeleno mejo v Rigoncah prišla še nova skupina, ki naj bi štela 1250 tujcev, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Tujce, ki so zeleno mejo prestopili v nedeljo zvečer in ponoči, so policisti pospremili in prepeljali v sprejemne in začasne centre v Brežice in Dobovo, kjer jim je bila nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3500 migrantov, v začasnem centru Dobova prav tako 3500, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa 2000.

V Slovenijo je minuli konec tedna vstopilo okoli 25.000 beguncev. Na notranjem ministrstvu so posvarili, da to presega meje razumnega, in opozorili na izčrpanost aktivnih na terenu.

Vso noč so potekali prevozi migrantov z vlaki in avtobusi iz Brežic in Dobove v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države. V zadnjih desetih urah je bilo tako preseljenih 4000 tujcev. Z organizacijo prevozov in spremljanjem migrantov policisti po navedbah Policijske uprave Novo mesto nadaljujejo tudi v jutranjih urah.

Največji je nastanitveni center v Šentilju, kjer je bilo danes ob 6. uri po podatkih Policijske uprave Maribor 1039 oseb. Pred tem je skoraj 4300 beguncev prešlo iz Šentilja čez mejo v Avstrijo.

V nastanitveni center v Šentilj so med drugim pripeljali skupino 570 beguncev, ki je v nedeljo popoldne prestopila državno mejo s Hrvaško na območju kraja Paradiž pri Cirkulanah, in še okoli 300 drugih oseb, ki so jih policisti sprejeli v sprejemnem centru v Gruškovju.

V sprejemnem centru Središče ob Dravi je bilo sprejetih 320 oseb. Tudi te osebe so prepeljali v nastanitveni center v Šentilju.

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je po podatkih Policijske uprave Murska Sobota trenutno nastanjenih 800 migrantov, v nastanitvenem centru v Lendavi pa 489 migrantov.

Iz Brežic je bilo danes v jutranjih urah v sprejemni center v Petišovce prepeljano okoli 170 migrantov, ki bodo po končanih postopkih evidentiranja nastanjeni v nastanitveni center v Gornjo Radgono. V sprejemnem centru v Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste