Slovenija

Kramar pred sejo zavoda TNP zahteva umik načrta upravljanja

STA
19. 10. 2015, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bohinjski župan v odprtem pismu poziva ministrico za okolje in prostor, naj začne s postopki za novelacijo zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) in umakne predlog načrta upravljanja. To naj bi mu obljubila na sestanku 6. oktobra, zdaj pa je prišlo vabilo za petkovo sejo sveta zavoda TNP, na kateri naj bi sprejemali tudi načrt upravljanja.

Mediaspeed

"Z velikim presenečenjem in ogorčenjem sem prejel vabilo na sejo sveta javnega zavoda Triglavski narodni park, kjer je v vsebini dnevnega reda tudi sprejem upravljavskega načrta," je v pismu, ki ga je danes naslovil na ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, zapisal bohinjski župan Franc Kramar.

Kot je spomnil Kramar, so na zadnjem sestanku v Stari Fužini 6. oktobra, ki je bil zaprt za javnost, župani in predstavniki lokalnih skupnosti v svetu zavoda odločno nasprotovali sprejetju upravljavskega načrta. Na sestanku jim je ministrica, kot pravi župan, obljubila, da se bo najprej noveliral zakon o parku, šele nato se bo ponovno pripravil upravljavski načrt.

Kramar je že večkrat opozoril na nujnost novelacije zakona o parku in o neživljenskosti predloga upravljavskega načrta, saj ne upošteva ekonomskih in socioloških problemov prebivalstva parka ter onemogoča razvoj kmetijstva in turizma, od katerih je lokalna skupnost odvisna.

"Načrt sprejemanja upravljavskega načrta kaže na diktaturo birokracije, ki vodi to državo mimo vseh lokalnih interesov, pravzaprav ji je vseeno, kako ljudje živijo na podeželju te države, saj s svojimi akti ščitijo in vzdržujejo le lasten obstoj," je v pismu zapisal Kramar.

Ministrico je pozval, naj umakne upravljavski načrt iz procedure in skuša čim prej začeti novelacijo zakona o TNP, pri čemer naj v pripravo vključi lokalno skupnost. To naj bi mu ministrica obljubila že na sestanku z župani in člani sveta zavoda, kjer so predstavniki ministrstva 6. oktobra za zaprtimi vrati predstavili dopolnjen predlog načrta upravljanja.

Z ministrstva za okolje in prostor so dan po omenjenem sestanku poslali povsem drugačna stališča. Pojasnili, da ni bilo mogoče upoštevati zahteve Občine Bohinj, da se predlog načrta upravljanja zavrne in njegovo sprejemanje umakne.

"Menimo namreč, da je načrt upravljanja ključen dokument, ki bo uredil izvajanje veljavnega zakona o TNP. Načrt upravljanja bo omogočil tudi boljše spremljanje izvajanja zakona in bo tako ustrezna podlaga tudi za morebitne spremembe zakona," so zapisali na ministrstvu.

Svet javnega zavoda TNP bo tako na seji v petek popoldne obravnaval dopolnjeni predlog načrta upravljanja in naj bi ga glede na predlagane sklepe tudi sprejel. Nato naj bi šel v nadaljnjo obravnavo na vlado.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste