Slovenija

Inšpektorji hujše nepravilnosti odkrili pri desetini kuhinj v javnih ustanovah

sta/mv
27. 9. 2015, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Inšpektorji za varno hrano so lani pregledali 726 kuhinj v vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah. Večje nepravilnosti, od umazanije, zažganih ostankov hrane, do prahu in pajčevine, so ugotovili pri 85 ustanovah, še 195 so izrekli opozorilo. Javne ustanove za varnost živil skrbijo bolje kot gostilne, piše spletni medij podcrto.si.

arhiv

Po navedbah spletnega medija so evidence pregledov kuhinj v javnih ustanovah po osmih mesecih prizadevanj z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja ta mesec pridobili od inšpekcije uprave za varno hrano. Analiza pregledov kuhinj v javnih ustanovah je pokazala, da te ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne, je poudarila direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak. Kuhinje v vrtcih, šolah, domovih starostnikov, dijaških domovih, bolnišnicah in ostalih javnih ustanovah "stoodstotno niso varne, absolutno ne, in to kažejo tudi rezultati pregledov. So pa varne v veliki meri,"je pojasnila Bizjakova. Glavni razlog za nepravilnosti je pomanjkanje znanja. Za hrano skrbijo ljudje, ki se niti v izobraževalnem sistemu niti v praksi niso ukvarjali z živili, je dodala Bizjakova. Najpogostejša pomanjkljivost v javnih ustanovah je slaba higiena. Sledi neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane, kot je merjenje temperature kuhanega mesa ali primerno prekuhavanje mleka, oziroma ustrezni nadzor nad pripravo hrane.

Smernice le kot birokratska zadeva 

Javne ustanove jemljejo smernice bolj kot birokratsko zadevo, namesto da bi jih napisali, tako da zagotavljajo kar najvarnejšo pripravo hrane, je povedala Bizjakova. Tretja pogosta pomanjkljivost je pomanjkanje sledljivosti živil, saj javne ustanove ne znajo pojasniti, od kod živilo, ki ga strežejo, izvira. Pomembno vlogo pri zagotavljanju varne hrane v šolah in vrtcih lahko igrajo tudi starši, je poudarila Bizjakova in dodala, da naj bodo javne ustanove obenem odkrite tudi takrat, ko gre kaj narobe. Pregled izdanih odločb inšpektorata po navedbah medija podcrto.si pokaže še zanimiv trend: medtem ko so prejemnikom odločb inšpektorji na Štajerskem, Gorenjskem in Dolenjskem skoraj vedno izrekli še prekrškovno globo ali opozorilo, je prekrškovno sankcijo ob inšpektorjevi odločbi za odpravo nepravilnosti dobila le ena kuhinja na Primorskem. Na vprašanje, ali imajo inšpektorji dvojna merila, je Bizjakova dejala, da si "izjemno želimo standardizirati postopke. Da ne odloča vsak inšpektor zase. A pristojnosti nadzora na tem področju smo pri upravi za varno hrano dobili s 1. januarjem 2014. Ni je organizacije, ki bi v enem letu uspela postopke standardizirati".

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste