Slovenija

FOTO: Sem bodo namestili begunce, ki bodo prišli v Slovenijo

STA
17. 9. 2015, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve v jugovzhodni Sloveniji načrtuje begunska sprejemna centra v Brežicah in Črnomlju. Oba bodo vzpostavili takoj, ko bo potrebno. Begunce naj bi od tam vozili v notranjost, tiste, ki za to ne bi izpolnjevali pogojev, pa naj bi najkasneje v 48 urah vrnili Hrvaški. Beguncev na slovenski meji še ne pričakujejo tako hitro.

J.A.

Državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic je na današnji novinarski konferenci povedal, da v Brežicah kot možni vstopni točki oz. na železniškem mejnem prehodu Dobova ne predvidevajo kakšnih posebnih aktivnosti, saj nameravajo morebitne begunce od tam in pa z mejnega prehoda Obrežje voziti v bližnji sprejemni begunski center, kjer jih bodo ustrezno obravnavali in napotili dalje.

J.A.

Ob stavbi brežiške policijske postaje nameravajo na približno 4000 do 5000 kvadratnih metrih zemljišča postaviti šotorišče, kjer bi lahko sprejeli 250 do 300 beguncev. Podobno nameravajo ravnati tudi v črnomaljskem sprejemnem centru v prostorih nekdanjega dijaškega doma, kjer pa pričakujejo manj beguncev kot v Brežicah.

Ob prihodu beguncev nameravajo na obeh omenjenih mejnih prehodih okrepiti policijske enote in nadzor, sicer pa Slovenija od Hrvaške, kamor naj bi danes prispelo več tisoč migrantov, pričakuje, da se bo držala obveznosti, ki jih ima kot članica EU, kar pomeni, da bi jih večina morala ostati tam, je pojasnil sekretar.

Ob prihodu beguncev nameravajo na obeh omenjenih mejnih prehodih okrepiti policijske enote in nadzor.

Pričakujejo tudi, da bo prihod beguncev potekal nadzorovano. V primeru, da bi jih na slovensko južno mejo, ki je sicer del nadzorovane evropske schengenske meje, dnevno prispelo več kot 500, pa nameravajo sprejemne postopke prilagoditi in begunce takoj po zdravniškem pregledu premestiti v notranjost države, je dodal.

Stanje z begunci, ki se stalno spreminja, bodo tudi sproti spremljali in se nanj ustrezno odzivali. Hkrati ne želijo pretiravati in bodo skušali zadeve urejati brez nepotrebnega vznemirjanja prebivalstva, je še povedal Šefic.

Po besedah generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Darka Buta so se pri reševanju begunske krize povezali z vsemi ustreznimi službami ter nevladnimi organizacijami in so že izdelali operativne načrte.

J.A.

V sredo so začeli preseljevati določena materialna sredstva iz državnih rezerv in oskrbeli postojnski begunski center. Danes oskrbujejo občini Podlehnik in Lendava. V petek bodo poskrbeli še za občini Gornja Radgona in Ilirska Bistrica. V priprave in na sprejem beguncev je od srede vključena tudi Slovenska vojska, je še pristavil But.

Novinarske konference se je udeležil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je dejal, da občina v sprejem beguncev ni posebej vključena, saj je vso organizacijo in izvedbo prevzelo ministrstvo za obrambo. Po potrebi pa nameravajo kasneje sodelovati z določeni komunalnimi in drugimi uslugami.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste