Slovenija

Cerar: SMC raste in gre enotna v vročo politično jesen

STA/J.P.
7. 9. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V SMC po dvodnevni klavzuri ugotavljajo, da stranka raste in da je enotna. Po ocenah predsednika Mira Cerarja bodo prav zato kljub vroči politični jeseni uspešni. Podpirajo tudi ministrico Milojko Kolar Celarc, ki se je v središču znašla zaradi podpore v. d. direktorja UKC Andreju Baričiču. Tudi po mnenju Cerarja je prav, da mu dajo priložnost.

STA

Cerar je na novinarski konferenci po posvetu stranke v Logarski dolini zatrdil, da je SMC bila, je in ostaja enotna. Na klavzuri so to le še potrdili, je ocenil in dodal, da so kljub živahni razpravi enotnih stališč.

Priznal je, da je razprava o državnem proračunu za prihodnji dve leti zelo težka, ker je predvsem zaradi slabih praks iz preteklih mandatov denarja premalo. "Najprej nas je prizadela kriza, potem smo se še sami s slabimi praksami, mi pa poskušamo ta tok spremeniti v pozitivno smer," je poudaril. Po njegovem mnenju so zdaj na mejni točki, ko je izjemnega pomena, da v SMC in koaliciji ohranijo enotnost, da bodo kos proračunskim izzivom in da bodo dokončali projekte, ki so si jih zadali v koalicijskem sporazumu.

Dodal je, da je SMC odprta stranka - enotna, a v pogovorih z vsemi strankami in civilno družbo. V javnosti so se sicer okrepile informacije, da se o priključitvi poslanski skupini SMC dogovarja vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer. Tudi po Cerarjevih besedah ima SMC informacijo, da naj bi prišlo do nekega izstopa iz poslanske skupine ZaAB, vendar se ne želi vmešavati v delo te poslanske skupine.

Möderndorfer za zdaj ni dosegljiv, v ZaAB pa so za STA pojasnili, da je v tem trenutku član poslanske skupine ZaAB.

Cerar je sicer na današnji novinarki konferenci podprl tudi svoje ministre, med drugim je vnovič napovedal podporo notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar, proti kateri je vložena interpelacija.

Zaupa tudi Kolar Celarčevi. "Če kdo meni, da v zdravstvu na določenih delih nastaja kaos, to zagotovo ni posledica dela ministrice ali ministrstva, ki ta kaos ureja in usmerja v tokove, ki bodo pomenili ureditev zdravstva," je dejal Cerar. Po njegovih besedah je bistvo zdravstvene reforme urediti zdravstveni sistem, ki očitno potrebuje posege v smeri boljšega upravljanja, večje transparentnosti in večje podpore zaposlenim v zdravstvu.

Ministrica se po Cerarjevih ocenah premišljeno in sistematično loteva sprememb, vendar ob tolikih težavah ne more urediti vsega hkrati. Kot meni Cerar, bo v prihodnjih dneh in tednih predstavila naslednje korake na poti do reforme in prepričan je, da se bo ta politika izkazala za pravo smer.

Zato je deležnike v zdravstvu in širše pozval h konstruktivnosti, saj "potrebujemo sodelovanje, potrpljenje in razumevanje, na nekaterih delih pa takojšnje ukrepanje".

Po Cerarjevem mnenju je prav, da ima priložnost tudi v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Andrej Baričič, na katerega sicer leti veliko očitkov o domnevno spornih poslovnih praksah.

"Menim, da je prav, da mu damo možnost in pozorno opazujemo, kaj od medijskih informacij drži in kaj ne, in da vidimo, ali se bo izkazal pri delu, ki ga je začel opravljati," je pojasnil premier. Če se bo izkazal za sposobnega, ga bodo v SMC podprli, sicer bodo verjetno iskali drugega.

V največji vladni stranki se sicer pogovarjajo tudi o tem, kako okrepiti svojo organizacijo v lokalnih okoljih, nadaljevati delo v poslanski skupini in vladi ter kako vzpostaviti še boljše komunikacijske in druge povezave, je po klavzuri še povedal Cerar.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste