Hrvaški inštitut za raziskave morja Rudjer Bošković iz Rovinja je objavil sporočilo, v katerem opozarja na povečano količino strupenih alg na območju med Porečem in Puljem. Gre za enocelične toksične alge iz družine Ostreopsis. Te se zadržujejo v plitvi vodi, na skalah, velikih algah ali morski travi. Zelo se razrastejo po podlagi, po kateri ustvarijo nekakšno prevleko.Ko morje valovi, se produkti teh alg izločajo v zrak in tako povzročajo težave vsem, ki imajo občutljiva dihala. Nevarne so tudi, če pridejo v stik s kožo, saj lahko povzročijo pojav izpuščajev in srbečico. Znaki zastrupitve so torej respiratorne težave, sluz, kihanje, kašljanje, vročina, višja od 38 stopinj, ter izpuščaji na koži.
V Italiji zapirajo plaže
Alge, ki so jih opazili na nekaterih plažah na Hrvaškem, že nekaj let povzročajo težave na italijanski obali. Leta 2009 so jih opazili tudi v bližini Trsta. Zaradi težav, ki jih povzročajo ti enocelični organizmi, imajo Italijani že nekaj časa izdelan protokol, ki ob povišanih vrednostih predvideva zaprtje ogroženih plaž. Negativni učinki alg lahko namreč škodujejo ljudem tudi v pasu, oddaljenem 100 metrov od obale.
Ne Hrvati ne Slovenci takega protokola nimamo. Tudi kakšnih večjih razlogov za preplah ni. Agencija RS za okolje, ki je odgovorna za nadzor kakovosti voda, zato plaž zagotovo ne bo zapirala. Strokovnjakinja z morske biološke postaje Piran Janja France nam je pojasnila, da so omenjene alge sicer prisotne tudi pri nas, da pa do zdaj niso povzročale večjih težav in njihova količina ni skrb vzbujajoča. Stopila je tudi v stik s hrvaškimi kolegi, a kaj več od tistega, o čemer poročamo mediji, ni izvedela.
Krivo je vreme
Alge so se razmnožile zaradi toplega vremena. Zdravstvene težave, ki jih povzročajo, so le prehodnega značaja in hitro minejo. Same alge lahko na območju, kjer se pojavijo, vztrajajo 2–3 tedne, običajno pa izginejo že ob večji spremembi vremena. Kot nam je še povedala Janja France, bi večje težave za zdravje ljudi povzročile ribe, ki se hranijo z algami, pozneje pa se znajdejo na naših krožnikih. A za to ni trenutno nikakršne nevarnosti, da bi se lahko alge namnožile do te mere, pa bi morali obstajati posebni pogoji.