Slovenija

Slovenska obalna straža

Črt Kaker, Simon Rosc
20. 8. 2015, 06.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenija ima močno orožje v obliki dveh prelestnih in priznanih strokovnjakinj s področja mednarodnega prava. Njuni karierni poti se močno razlikujeta, a imata skupno točko: obe sta močni zagovornici nadaljevanja arbitražnega postopka.

Grega Wernig/M24

Dominika Švarc, doktorica mednarodnega prava, ni v takem soju žarometov kot njena stanovska kolegica Vasilka Sencin. Razlog za to je povsem preprost. V nasprotju z Vasilko je Dominika svojo kariero gradila in jo še danes gradi v tujini. Magisterij iz mednarodnega prava je opravila na prestižni London School of Economics, doktorat z naslovom Mednarodno pravo uporabe sile v kontekstu sodobne mednarodne politike pa na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

Kariero gradila v tujini

Ob tem je deset let gradila svojo akademsko kariero ter svetovala mednarodnim organizacijam, med drugim zvezi Nato in vladnim oboroženim silam na področju protiterorizma.

Dominika zadnja leta živi v Haagu, kjer dela kot odvetnica na pritožbenem oddelku Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo. Pred tem je štiri leta delala kot strokovna sodelavka na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Švarčeva v Sloveniji velja za eno največjih poznavalk mednarodnega prava, o arbitražnem sporazumu in poteku arbitraže pa smo z njo spregovorili že pred dobrim letom dni, ko nam je dejala, da ima večjo možnost za »zmago« na arbitraži Slovenija. Pred dnevi, po izbruhu afere okoli arbitražnega sporazuma, je Švarčeva poudarila, da ima sporazum, odkar je bil ratificiran, svojo moč. »Kot vidimo zdaj, Hrvaška od njega ne more kar tako odstopiti iz zgolj političnih razlogov.«

Z Vasilko si delita knjigo

V nasprotju z Vasilko Sancin, za katero se je pred leti na glas šušljalo, da je imela afero s takratnim predsednikom države Danilom Türkom, se Dominiki podobne afere niso pripetile.

Kot so nam zaupali prijatelji iz otroštva, je bila Dominika celotno osnovno šolo odličnjakinja, ki je želela, da jo kličejo Nika. »Spomnim se, da se je v srednji šoli zapletla s sošolcem, ki je danes uspešen zdravnik v tujini,« nam je še dejal njen srednješolski prijatelj. A srce lepe Dominike danes bije za nekdanjega vrhunskega športnika.

Ne glede na to, koliko sta si naši borki za mejo različni, pa imata tudi nekaj skupnega. Leta 2009 je Dominika Švarc skupaj z Vasilko Sancin in Matjažem Ambrožem izdala znanstveno monografijo za potrebe slovenske vojske z naslovom Mednarodno pravo oboroženih spopadov. No, verjamemo, da te monografije naši vojski ne bo treba uporabiti za rešitev mejnega spora z Hrvaško.

Arhiv

Vasilka Sancin

Vasilka Sancin je strokovnjakinja s področja mednarodnega prava, članica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Javnosti je postala znana kot domnevna ljubica takratnega predsednika države Danila Türka, danes pa je goreča zagovornica arbitražnega postopka.

Dekle z naslovnice

Začetki javne podobe Vasilke Sancin segajo v njena rosna osemnajsta leta. Takrat jo je ujel fotoreporter revije Antena in prelestna svetlolaska je nemudoma pristala na naslovnici omenjene revije. Kot je mogoče razbrati iz govoric, pa je Sancinova takrat služila denar kot hostesa v lokalu Babilon. Kdaj je torej zdaj doktorica prava z izjemno kariero postala tako resna? Prijateljice iz tistega časa povedo, da je bila pravzaprav vedno bolj zrela in malce zadržana, menda pa je znala biti tudi precej ostra.

Strma kariera

Kariera Vasilke Sancin se je kar hitro vzpenjala. Svoj profesionalni opus mednarodnopravne strokovnjakinje je začela kot asistentka dr. Danila Türka na pravni fakulteti. Iz tistega časa izvirajo tudi govorice o domnevnem intimnem razmerju med Türkom in njo, čemur so mnogi pripisovali tudi strmo kariero Sancinove, njuna zveza pa naj bi se razplamtela med Türkovo volilno kampanjo v tekmi za predsednika države. Türk naj bi svojo asistentko celo želel videti na mestu arbitrice mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, kar sta sicer pozneje zanikala oba. Je pa 25. novembra 2010 v tej zgodbi postala del ekipe odvetnikov Slovenije pod vodstvom Allaina Pelleta, iz katere je izstopila 1. januarja 2013. Kaj točno je bil razlog za izstop, ni znano, o tem sama javno ni nikoli govorila, je pa znano, da je med tem časom za svoje delo kot članica slovenske odvetniške ekipe zaslužila bruto 36.870 evrov. V času, ko je že bila članica priznanih pravnikov, je leta 2011 kot asistentka na pravni fakulteti na priznano mednarodno tekmovanje Moot Courtkot mentorica popeljala skupino slovenskih študentov prava. Dosegli so zgodovinsko uvrstitev, in sicer so zasedli tretje mesto od 600 prijavljenih ekip z vsega sveta. 

Zagovornica arbitraže

Sancinova je danes članica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti in spoštovana mednarodna pravnica v slovenskih krogih in širše. V zadnjem času smo jo lahko opazovali kot komentatorko razmer okoli afere Piranleaks. Je zagovornica nadaljevanja arbitražnega postopka in avtorica ter urednica številnih knjig s področja mednarodnega prava.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste