Slovenija

Cene mleka v Sloveniji junija na letni ravni nižje za 20 odstotkov

STA/M.J.
18. 8. 2015, 08.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Cene surovega mleka so se v EU junija na letni ravni po podatkih Evropske komisije v povprečju znižale za 20 odstotkov, prav toliko pa je padec dosegel tudi v Sloveniji, ki je močno vpeta v evropski in posledično svetovni trg mleka. Na KGZS pričakujejo nadaljnje znižanje cen surovega mleka in posledično upad pridelovalcev mleka v Sloveniji.

Arhiv Svet24

Na trg mleka v zadnjem času precej vpliva lani uveden ruski embargo in letošnja ukinitev mlečnih kvot v EU. Največji padec cen surovega mleka so v EU junija na letni ravni zabeležili v Estoniji, in sicer 29-odstotnega, sledile pa so Latvija in Madžarska (-28 odstotkov), Nizozemska (-27 odstotkov) in Belgija (-25 odstotkov). Na Cipru se cene niso spremenile, Grčija je zabeležila dvoodstotni padec, Malta pa petodstotnega.

Cene so se na letni ravni znižale tudi v ZDA in na Novi Zelandiji, vendar so v ZDA še vedno višje kot v EU (za približno šest centov na kilogram), medtem ko so na Novi Zelandiji za približno toliko nižje, kažejo podatki Evropske komisije.

Mesečno poročilo mlekarn glede odkupljenega mleka kaže, da je povprečna odkupna cena za mleko, standardizirano na 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, junija dosegla 28,05 evra na 100 kilogramov, torej okoli 28 centov na kilogram, povprečna dejanska odkupna cena (glede na dejansko vsebnost maščob in beljakovin) pa 29,93 evra na 100 kilogramov, torej okoli 30 centov na kilogram, so za STA povedali na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).

Znižujejo se tudi povprečne cene mlečnih izdelkov v EU, izjema je le sir ementalec, ki ima stabilno ceno. Odkup mleka v EU bi se lahko v letošnjem letu povečal za 1,6 odstotka, vendar je v članicah mogoče opaziti zelo različna gibanja, nekje proizvodnja narašča, nekje pa upada, so za STA pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Prireja kravjega mleka je ena najpomembnejših proizvodnih usmeritev slovenskega kmetijstva. Slovenija je močno vpeta v evropski in posledično tudi svetovni trg mleka, saj velik del proizvodnje izvozi v Italijo, ta pa velik del po celem svetu. Cene bodo odvisne predvsem od svetovnega povpraševanja, vremenskih razmer, ki vplivajo na ceno krme, in sezonskega vpliva, napovedujejo na ministrstvu.

Na KGZS za Slovenijo pričakujejo znižanje cen surovega mleka in upad pridelovalcev mleka, kar se po njihovih navedbah že dogaja in se še bo. "Seveda po vsakem padcu sledi ponovno normaliziranje cene, ki pa bo po vsej verjetnosti nižja od sedanje," so zapisali.

Ker ima Slovenija v primerjavi z velikimi proizvajalkami bistveno slabše pogoje za prirejo mleka, saj ima tri četrtine ozemlja na območjih z omejenimi dejavniki za pridelavo, črede pa so majhne, bi morali po mnenju zbornice rešitev poiskati v prireji visoko kakovostnega mleka in predelavi mleka v visoko kakovostne proizvode. "Ne verjamemo, da lahko zdržimo tekmo s konkurenco na področju prodaje surovega mleka," so zapisali.

V KGZS upajo, "da bodo rejci, zadruge, mlekarne in trgovina strnili svoje vrste, skupaj ozavestili potrošnika o pomenu in kakovosti domače prireje mleka in mesa, zagotovili pravična cenovna razmerja znotraj verige in s tem ob dovoljeni pomoči države ohranili najpomembnejšo panogo slovenskega kmetijstva".

Slovenija si zaradi ruskega embarga in ukinitve mlečnih kvot prizadeva najti nove trge za slovenske proizvajalce mleka in mlečnih izdelkov. Veliko si obeta predvsem od Kitajske. Predstavniki obeh držav so prejšnji teden že parafirali protokol glede veterinarskih in zdravstvenih zahtev za mlečne izdelke, kar je eden od ključnih pogojev za odobritev slovenskega izvoza mleka in mlečnih izdelkov na Kitajsko. O odpiranju drugih trgov na kmetijskem ministrstvu trenutno nimajo informacij.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste