Slovenija

Stičiščna točka Lendave

Gabrijel Toplak
17. 8. 2015, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Razgledni stolp višine 53,50 metra s pritličjem in devetimi etažami, v vrednosti nekaj več kot 1,7 milijona evrov, bo po besedah župana Antona Balažeka atraktivna turistična znamenitost, saj predstavlja platformo za nov zagon turistične, kulinarične in kulturne destinacije.

Mediaspeed

V občini Lendava je letos v ospredju odprtje 53,50 metra visokega razglednega stolpa, ki predstavlja velik prispevek k nadaljnjemu razvoju turizma tudi v regiji. Stolp, s katerega pogled seže v štiri države, bo osrednja stičiščna turistična točka Lendave, v kateri bo zaživel tudi gostinski lokal.

Mediaspeed

PRIJATELJSTVO ŠTIRIH NARODOV

»Razgledni stolp kot atraktivna turistična znamenitost, ki bo nedvomno povečala število domačih in tujih gostov, predstavlja tudi platformo za nov zagon Lendave kot turistične, kulinarične in kulturne destinacije. Razgledni stolp ne simbolizira zgolj prijateljstva narodov štirih držav, ki jih je moč uzreti z vrha stolpa, ampak prinaša realne temelje za poglobitev ne samo čezmejnega sodelovanja, temveč tudi sodelovanja na lokalni in regionalni ravni. Stolp kot osrednja in nova točka turistične ponudbe v mestu pa predstavlja tudi stičišče vseh lokalnih ponudnikov s področja turizma, kulture, gospodarstva. Verjamem namreč, da bodo vsi ti deležniki prepoznali priložnost za sinergijo in izjemen potencial za razvoj ne samo Lendave, ampak širšega območja. Stolp s svojo simboliko pletenja nakazuje tudi povezovanje in dopolnjevanje v enovito zgodbo,« je pojasnil lendavski župan Anton Balažek.

Okrogel razgledni stolp Vinarium Lendava s pritličjem in devetimi etažami je projektiral Oskar Virag iz arhitekturnega biroja Vires, na griču v Lendavskih goricah pa ga bodo predali v uporabo 2. septembra. Tlorisna velikost stolpa znaša dobrih 293 kubičnih metrov, ima pa jekleno strukturo z armirano-betonskim pritličjem ter na vrhu zastekljen razgledni prostor, od koder seže pogled na Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško ter Avstrijo.

Mediaspeed

DO 50 OBISKOVALCEV

Stolp so gradili od januarja do julija letos, naenkrat pa bo lahko sprejel do 50 obiskovalcev, ki se bodo nanj lahko povzpeli po 240 montažnih stopnicah ali z dvigalom. V pritličnem delu bo gostinski lokal, vključno s spominki in informativno točko, medtem ko bo ob stolpu v hiškah na voljo lokalna kulinarična in vinska ponudba. Vrednost gradnje je nekaj več kot 1,7 milijona evrov, projekt je v vrednosti okoli 950 tisoč evrov sofinancirala Evropska unija. Po besedah projektantov gre za prvi gradbeni projekt v Sloveniji, kjer se je uporabil t. i. model BIM.

Mediaspeed

»Projekt atraktivnega razglednega stolpa, ki predstavlja unikatno turistično infrastrukturo v Prekmurju in širše, bo obogatil turistično ponudbo in povečal število obiskovalcev v Lendavi, kar bo imelo pomemben učinek za nadaljnji razvoj turizma in lokalnega gospodarstva. V okviru projekta pridobljena infrastruktura bo javna turistična infrastruktura in kot turistični produkt vključena v ponudbo občine in širše regije. Projekt neposredno prinaša tudi nova delovna mesta,« še meni župan Lendave.

Za upravljanje in najem Stolpa Vinarium so med štirimi prijavami izbrali Turistično zvezo Lendava vabi in Magdaleno Rudaš, nosilko dopolnilne dejavnosti na kmetiji iz Radmožancev. Načrtovane aktivnosti in vsebine pa je turistična zveza razdelila v štiri sklope; rekreativne aktivnosti (teki, pohodi in kolesarska srečanja), vinsko-promocijske aktivnosti (srečanja in tekmovanja vinorodnih območij, ocenjevanja vin, srečanja vinogradnikov ipd.), turistično-podjetniške aktivnosti (prodaja spominkov, gostinska ponudba ob stolpu, turistično vodenje), kulturno-turistične aktivnosti pa bodo usmerjene v organizacijo likovnih delavnic, fotonatečajev, muzej vinogradništva na prostem, festivale zabavne glasbe, tematske dneve. Za varnost obiskovalcev, izvajanje hišnega reda ter prometnega in parkirnega režima bo skrbela občinska redarska služba.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste