Slovenija

Krajani so ostro proti romski družini

ke
29. 7. 2015, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Med krajani na Mali Loki pri Trebnjem in okoliških vaseh je završalo, ko je odjeknila informacija, da namerava občina naseliti romsko družino v tamkajšnje socialno stanovanje.

K. E.

Gre za družino, ki je v preteklosti že povzročala težave, da se je krajani bojijo, pa priča tudi dejstvo, da nihče od naših sogovornikov ni želel biti imenovan.

»NISMO NESTRPNI!«

»Naj poudarimo, da ni težava v etnični pripadnosti družine, ampak v njeni kriminalni preteklosti,« so si enotni krajani Male Loke na Dolenjskem, ki so bili dolga leta priča nasilju. »Nekaj desetletij je na robu naše vasi prebivala romska družina Hočevar in leta smo bili deležni verbalnega nasilja, fizičnih napadov, ustrahovanj in kraj,« pripovedujejo. Ko je pred leti sin ubil očeta, se je družina razkropila po okoliških vaseh, saj njeni člani niso bili zmožni skupnega bivanja, še vedo povedati.

GROZIL VSEM

A se je eden od članov vrnil na Malo Loko in nasilje se je vnovič stopnjevalo. »Vsakemu izmed nas je večkrat zagrozil s smrtjo in maščevanjem, hodil je po vasi in streljal vsepovprek,« razlagajo. Težko je verjeti, ko pripovedujejo o ugrabitvi, nenehnem nasilju nad vaščani in okoliškimi prebivalci, napadih in še bi lahko naštevali. »Meni ubiti človeka je nič,« povedo o besedah, ki naj bi jih večkrat izrekel omenjeni Rom, ki je trenutno za zapahi. »Rodil sem se na Mali Loki in tukaj bom tudi umrl,« naj bi večkrat poudarjal. A od marca lani, ko se je družina dokončno odselila, imajo v naselju mir, še pravijo vaščani, tudi policistov od takrat ni bilo v vas.

Strah, da bi se nasilje v vasici, kjer je vsega 12 hiš, začelo ponavljati, se je vrnil, ko so izvedeli, da namerava občina Trebnje v socialno stanovanje vseliti dve članici omenjene družine z otrokoma, ki so do zdaj že bivali v romskih naseljih v Zagorici in Vejarju, a naj bi se konflikti ponavljali tudi s tamkajšnjimi Romi. Čudijo se odgovornim, da želijo v hišo, v kateri sicer v treh lastniških stanovanjih živi 14 ljudi, od tega dva majhna otroka, vseliti tako problematično družino. »Vsi vedo, kakšne bodo posledice,« so prepričani.

Tudi v krajevni skupnosti Velika Loka pravijo, da naselitvi omenjene družine nasprotujejo zaradi slabih izkušenj iz preteklosti. »Ko bodo Romi enkrat pri nas, bo tako tudi ostalo. Če jih bomo sprejeli, bomo dobili novo romsko naselje, na kar pa nikakor ne pristajamo,« poudarjajo.

IŠČEJO REŠITEV

Trebanjski župan Alojzij Kastelic, ki so mu nedavno združeni vaščani Male Loke ter krajevnih skupnosti Velika Loka in Šentlovrenc predali protestno pismo, informacije o morebitni naselitvi Romov v socialno stanovanje ni ne potrdil ne zanikal, pač pa pojasnil, da še vedno iščejo primerno rešitev. Priznal je, da razume stisko krajanov, saj se je izkazalo, da omenjena družina v nobenem okolju ni bila pripravljena sobivati, tako v Zagorici kot tudi v Vejarju so bili njihovi sosedje priča verbalnim in fizičnim napadom.

A krajani so zdaj odločeni – omenjene družine nikakor niso pripravljeni sprejeti v svojo sredino. Nekateri že napovedujejo, da se bodo odselili, če bi se to res zgodilo. »Če se bodo vselili, jih bomo morali izseliti mi,« menijo drugi in napovedujejo, da bodo šli do konca, četudi se bo ponovil Ambrus.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste