Slovenija

Bolj kot pokojninska reforma je po mnenju ZSSS pomembno vprašanje revščine med upokojenci

sta/mv
21. 7. 2015, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob mnenjih različnih mednarodnih organizacij in domačih politikov, ki govorijo o potrebi po pokojninski reformi, opozarja na nujno previdnost pred kakršnimi koli spremembami. Najprej je treba rešiti vprašanje, kako zmanjšati revščino med upokojenci, so v zvezi opozorili na današnji novinarski konferenci.

STA

"Po izkušnjah iz preteklosti se takrat, ko se v javnosti začne govoriti o pokojninski reformi, število novih upokojencev podvoji," je dejala izvršna sekretarka ZSSS za varnost in zdravje pri delu Lučka Böhm. Ljudje se namreč po njenih besedah bojijo sprememb, ker vedo, da bodo zaostrile upokojitvene pogoje. Spomnila je na socialni sporazum, ki so ga socialni partnerji podpisali februarja. Podpisniki so se v njem po njenih besedah strinjali, da bo treba o pokojninskih spremembah razmišljati po letu 2020. "Do takrat naj bi se v miru pogovorili, kako naprej. To je dober znak, da ne bo reforme čez noč in brez ustreznih izračunov," je dejala. Glede na dogovor bo bela knjiga s strokovnimi izhodišči pripravljena do konca letošnjega leta. Tako se bo leta 2016 šele začela razprava o tem, kako naprej, je poudarila. V ZSSS po njenem opozorilu niso zadovoljni, ker delovna skupina za pripravo bele knjige govori samo o možnostih za zaostrovanje pogojev za upokojevanje. Na pokojninskem področju so po njenih besedah zelo pomembna tudi druga vprašanja, tako denimo sistem bonusov ter varnost in zdravje na delovnem mestu. Ko pa se bo začel pogovor o reformi, bo treba imeti po njenih besedah pred seboj tudi vprašanje dostojnih pokojnin. "Od začetka krize so te praktično zamrznjene," je opozorila.

Ustvarjanje novih delovnih mest in zaposlovanje mladih

Pokojninskega področja se je treba lotiti z ustvarjanjem novih delovnih mest in zaposlovanjem mladih, ne pa z zviševanjem upokojitvene starosti, je opozoril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Pozval je tudi k rešitvi vprašanja, kako zmanjšati revščino med upokojenci. Več kot polovica upokojencev ima pokojnino, ki je nižja od 500 evrov, njihovi otroci pa so pogosto brezposelni, je dejal. Premier Miro Cerar je sredi julija dejal, da pokojninska reforma še ni nujna. Toda ker je demografska slika slaba, želijo imeti do konca leta pripravljeno analizo, da se bo vlada lahko prihodnje leto s tem intenzivno ukvarjala. Izrazil je upanje, da jim reformo uspe sprejeti še v tem mandatu. Predstavniki Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj so ob svojem obisku v Sloveniji v začetku maja menili, da bo za vzdržnost javnih financ zaradi hitre rasti staranja prebivalstva še posebej pomembna pokojninska reforma. Tudi Evropska komisija je Sloveniji sredi maja priporočila, naj nadaljuje dolgoročno reformo pokojninskega sistema.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste