Slovenija

Ovadba zaradi prejemanja podkupnin

Žiga Kariž
16. 7. 2015, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

G. K., zaposlen na Geodetski upravi Maribor, je bil zaradi svoje delovne vneme letos spomladi s strani nadrejenih pohvaljen pred celim kolektivom.

STA

Škoda, da so kriminalisti odkrili, da je motivacija za nadstandardne dosežke prihajala od strank v postopkih, ki jim je uradnik svoje storitve dodatno zaračunaval. V uradnem policijskem obvestilu, ki smo ga prejeli, je zapisano: »Kriminalisti Sektorjakriminalistične policije PU Maribor so v začetku tega meseca na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbozaradi utemeljenegasumastoritve več kaznivih dejanj jemanja podkupnine, za kar je osumljena ena uradnaoseba,zaposlenapridržavnemorganu, ki je pri opravljanjuuradnih nalog od več strank zahtevala denarno nagrado v zameno za to, da bi opravila uradno dejanje, ki bi ga tudi sicer morala opraviti.«

Služil v prostem času

Po naših informacijah gre za G. K., zaposlenega na Geodetski upravi Maribor, ovadbo zoper enega od zaposlenih pa so potrdili tudi v vodstvu geodetske uprave. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi z reševanjem elaboratov odlašal toliko časa, dokler se stranka po nekajmesečnem zaostanku ni telefonsko obrnila nanj. Takrat naj bi ji povedal, da je z delom preobremenjen, da pa lahko strankino odločbo napiše popoldne, v svojem prostem času, vendar želi za svoj trud nek honorar.

Ena izmed strank se z dodatno tarifo očitno ni strinjala in je zadevo prijavila policiji. Preiskovalci naj bi kmalu našli še več strank, ki so morale plačati za uradnikov prosti čas, in kot že zapisano, je sledila kazenska ovadba.

Službe ne bo izgubil

Po naših informacijah naj bi na Geodetski upravi Maribor po uvedbi postopka opravili pogovor z zaposlenimi, pri čemer so jih opozorili, da morajo pri delu paziti. Dodali so, da bo zoper G. K. najbrž sprožen disciplinski postopek, a da zaposlitve ne bo izgubil. Naš vir trdi, da uradnik še ni bil disciplinsko obravnavan, do meseca julija mu niso bila odvzeta pooblastila za izdajo odločb in ni bil suspendiran. Osumljeni uradnik ne dela pod nikakršnim nadzorom, ker je v svoji pisarni popolnoma sam, prav tako še vedno prejema plačo za uradnika svetovalca.

Vzoren delavec

Ko smo zadevo preverili na geodetski upravi, so nam odgovorili: »Geodetska uprava RS je kot delodajalec zoper zaposlenega uvedla disciplinski postopek, v okviru katerega se bo ugotavljalo, ali je zaposleni pri svojem delu ravnal nezakonito oz. je kršil delovne obveznosti. Šele po tako izvedenem postopku bo lahko delodajalec, ob ugotovitvi kršitev delovnih obveznosti oz. nezakonitem ravnanju, izrekel določene sankcije. Poudariti je treba, da še ni dokazano, da bi zaposleni res storil ta dejanja.« Dodali so, da so zaposlenemu odvzeli pooblastila v zvezi z odločanjem in vodenjem postopkov, njegovo delo pa je omejeno zgolj na tehnična opravila.

A kot kaže, v kakovost svojega kadra na GU Maribor še vedno zaupajo, saj so zapisali: »Zaposleni je po strokovni plati in glede na količino opravljenega dela sicer eden vzornejših zaposlenih in je bil v enem mesecu tega leta pohvaljen za opravljeni obseg dela.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov