Slovenija

Država še brez glasovalnih pravic v Zavarovalnici Triglav

STA/M.J.
2. 7. 2015, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Upravno sodišče je pritrdilo ATVP, ki je lani zavrnila zahtevo zavoda za pokojninsko zavarovanje in Soda (sedaj SDH) za prenehanje mirovanja glasovalnih pravic v Zavarovalnici Triglav. Strinja se z ATVP, da lanska novela zakona o prevzemih ne daje podlage za izdajo novih odločb.

STA

Sodišče je v sodbi s 30. junija, ki so jo danes posredovali iz ATVP, pritrdilo Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP), da novela zakona o prevzemih, ki je začela veljati aprila 2014, ne daje podlage za izdajo nove odločbe, s katero bi državni lastniki znova pridobili glasovalne pravice.

Vlada je lansko novelo predlagala s tem namenom - da bi lahko država oz. z njo povezani lastniki v nekaterih družbah (Zavarovalnici Triglav, Aerodromu Ljubljana ...) znova imeli glasovalne pravice. Novela določa, da bi lahko (državni) lastniki, katerim po noveli leta 2006 ni bilo treba objaviti prevzemne ponudbe, čeprav so presegali prevzemni prag, so pa kasneje povečali delež in izgubili glasovalne pravice, znova pridobili glasovalne pravice, če bi delež znižali na zadnji zakoniti delež (ne več pod prevzemni prag), ATVP pa bi izdala nove odločbe.

Upravno sodišče meni, da bi takšna uporaba te zakonske določbe pomenila, da bi imela določba povratni učinek. Pri tem se sklicuje na prakso ustavnega sodišča in tudi ugotavlja, da novela ne utemeljuje, zakaj bi bila retroaktivnost upravičena.

Sodba upravnega sodišča pomeni, da prepoved uresničevanja glasovalnih pravic, ki je začela veljati z dokončnostjo odločbe ATVP iz marca 2013, velja, dokler prevzemniki iz navedene odločbe ne dajo prevzemne ponudbe za delnice Zavarovalnice Triglav ali dokler ne znižajo lastniškega deleža pod prevzemni prag, so sporočili iz ATVP.

ATVP je z odločbo leta 2013 glasovalne pravice v Triglavu poleg Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) in Slovenski odškodninski družbi (Sod), katere naslednik je Slovenski državni holding (SDH), zamrznila tudi Hitu, Elesu, DSU, NKBM in Telekomu Slovenije.

Država poskuša glasovalne pravice znova pridobiti z novo novelo zakona o prevzemnih, ki je v postopku v DZ. Ta naj bi dala ATVP izrecno pravno podlago za izdajo novih odločb.

Kot so danes še sporočili iz ATVP, je upravno sodišče ATVP pritrdilo tudi v primeru Aerodroma Ljubljana. Je pa vmes ta družba že dobila novega lastnika - nemški Fraport.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste