Slovenija

Franc Žnidaršič znova izvoljen za predsednika Demokratične stranke dela

STA
20. 6. 2015, 18.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Franc Žnidaršič je bil na današnjem rednem kongresu Demokratične stranke dela (DSD), ki je sestavni del koalicije Združena levica, znova izvoljen za njenega predsednika. Kot je 74-letni Žnidaršič poudaril, bo stranka tudi v prihodnje podpirala idejo o združitvi vseh treh partnerjev koalicije ZL v eno stranko.

STA

Na današnjem kongresu DSD so izvolili novo vodstvo, prenovili statut in tudi program stranke, zato Žnidaršič kongres ocenjuje za uspešnega. Zadovoljen je tudi z udeležbo, saj jih je od 115 delegatov prišlo 98.

Na kongresu so razpravljali o združevanju in povezovanju znotraj ZL. "Sprejeli smo sklep, da še naprej delujemo aktivno v koaliciji ZL, da podpiramo idejo o perspektivni združitvi vseh treh sedanjih strank koalicije v eno stranko ZL, vendar ob pogoju prijateljskega, konstruktivnega in tovariškega sodelovanja," je povedal Žnidaršič.

Nekdanji poslanec, ki je bil po odhodu iz DeSUS pred petimi leti pobudnik ustanovitve DSD, na tokratnem volilnem kongresu ni bil brez protikandidata kot pred štirimi leti. V predsedniški tekmi je dobil dvoboj z dosedanjim članom izvršnega odbora stranke Robertom Ivancem, ki ga je podprlo pet od 89 delegatov, sodelujočih na glasovanju.

Kot je v poročilu predsednika stranke na kongresu predstavil Žnidaršič, se po ustanovitvi DSD poleti 2010 pričakovanja, da se bodo v stranko množično vključevali zaposleni, niso uresničila. Sindikati so jih namreč po njegovih besedah videli kot konkurenco, ne pa kot orodje za lažje in učinkovitejše doseganje za delavski razred nujnih ciljev.

Na parlamentarnih volitvah leta 2011 stranka ni prestopila parlamentarnega praga, a je kljub skromnim finančnim sredstvom preživela, pred lanskimi parlamentarnimi volitvami pa se je povezala z drugimi v koaliciji ZL, ki je na volitvah osvojila šest mandatov, je spomnil Žnidaršič. Ob tem je opozoril tudi na nekatere zaplete pri tem koalicijskem sodelovanju, ki so se pojavili že ob podpisu sporazuma. "V določeni meri takratne rešitve oziroma nedorečenosti še danes po malem motijo idilo notranjih odnosov in včasih tudi sodelovanja. A nič zato. Bistvo je drugje," meni Žnidaršič.

Delovanje poslancev ZL ocenjuje kot zelo dobro, kar po njegovem mnenju v marsičem presega njihove notranje razlike v pogledih ali načinu dela. Kot je ocenil, tudi ni prav in ni dobro, da je poslanka ZL Violeta Tomić iz DSD prestopila v stranko Trs. A delo stranke ni odvisno od ravnanja ene članice, je poudaril. Ob tem priznava, da se DSD nagiba k združitvi strank iz koalicije v eno stranko, saj bi to lahko v veliki meri preseglo notranja razhajanja ali posamezna nesoglasja. Poleg DSD sicer koalicijo sestavljajo še Trs, Iniciativa za demokratični socializem ter skupina civilnodružbenih gibanj in posameznikov.

Na današnjem kongresu so delegati sprejeli tudi program za obdobje 2015-2019, ki so ga naslovili Delu povrniti čast in ljudstvu oblast. V njem se zavzemajo za spoštovanje dela in delavcev, pravičnejšo delitev ustvarjene nove vrednosti, za delavsko upravljanje v podjetjih, ohranitev solidarnosti in socialne države, varovanje okolja, pravno državo in spoštovanje človekovih pravic, sodelovanje in soodločanje državljanov ter miroljubno in moralno odgovorno zunanjo politiko.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste