Slovenija

'Velik korak k prodaji Telekoma'

STA
10. 6. 2015, 22.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nadzorniki SDH so potrdili osnovno zavezujočo ponudbo za Telekom Slovenije, ki jo je Cinven podal 20. maja. A to še ne pomeni konca postopka. Cinven je namreč v torek dopolnil ponudbo, pri čemer pa dopolnitve za upravo niso sprejemljive in jih nadzorniki niso obravnavali. Zato so zadolžili upravo, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe.

telekom.si, wikipedia

Nadzorni svet je tako danes podal soglasje le k osnovni zavezujoči ponudbi Cinvena z 20. maja ob pogoju upoštevanja sklepov vlade kot skupščine SDH z minule nedelje. Kot je po seji povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc, je bil z današnjo odločitvijo nadzornikov storjen velik korak k prodaji Telekoma, ni pa družba še prodana.

Potem ko bosta uprava in britanski zasebni naložbeni sklad Cinven uskladila končno besedilo kupoprodajne pogodbe, jo bo uprava pred sklenitvijo posredovala v končno soglasje nadzornemu svetu, je po današnji seji pojasnil predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Samo Lozej.

Cinven je prav danes uradno potrdil, da je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije. Dopolnil jo je zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji.

Telekom Slovenije in Telekom Austria, lastnik drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, sta se oktobra lani dogovorila za združitev njunih makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Telekom je v združenem podjetju dobil 45-odstotni delež, pogodba pa vključuje opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz družbe v roku treh let po zaključeni združitvi. Vendar pa posel še vedno čaka na luč s strani makedonskega varuha konkurence.

Telekom Slovenije je poleg tega februarja kupil slovenskega ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel. Celoten posel bo zaključen po pridobitvi soglasja pristojnih organov za varstvo konkurence.

"Odločitev o pristopu k podpisu prodajne pogodbe je s tem na strani potencialnega kupca, uprava pa si bo prizadevala, da z družbo Cinven uskladi končno besedilo kupoprodajne pogodbe in jo pred sklenitvijo posredovala še v soglasje nadzornemu svetu," je povedal Pirc.


Kakšen bo odgovor Cinvena?

Premier Miro Cerar je v pisnem komentarju izjavil, da bo zdaj treba počakati na odgovor Cinvena, takrat pa bo tudi mogoče komentirati dejansko prodajo Telekoma, če bo do nje prišlo.

Predsednik SD Dejan Židan ocenjuje, da je nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) sprejel salomonsko rešitev. "Ni bilo prav, da se je vlada umaknila pred odgovornostjo in je odločitev znova prenesla na nadzornike," je dejal Židan.

Po mnenju prvaka DeSUS Karla Erjavca je dobro, da so nadzorniki SDH prekinili obravnavo prodaje Telekoma. Potrdili so namreč osnovno ponudbo Cinvena, prejetih sprememb ponudbe pa niso obravnavali, saj za upravo SDH niso sprejemljive. Po uskladitvi pogodbe bodo nadzorniki znova odločali. Erjavec upa, da bodo odločili tako, da bo najbolje za državo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste