Slovenija

Čigava šlamparija je, da bi Matozova naložba lahko šla v franže?

Simon Rosc
10. 6. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nakup zemljišča Francija Matoza nad predorom Markovec v koprski občini je razburil javnost. A zaradi šlamparije stečajnega upravitelja se lahko zgodi, da bo razvpiti odvetnik ostal brez svoje življenjske naložbe. Občina namreč zdaj zahteva upoštevanje predkupne pravice, ki jo je imela za to zemljišče.

Arsen Perić/M24

Zemljišče nad predorom Markovec v občini Koper je zaradi svojega položaja in cene, ki jo bo doseglo po vzpostavitvi najdaljše slovenske plaže, izjemno zaželeno. Potem ko je stečajni upravitelj družbe Istrabenz Marina Invest zemljišče pred časom na dražbi prodal odvetniku Franciju Matozu za 280.000 evrov, se zdaj zgodba obrača v drugo smer.

Arsen Perić/M24

Koprska občina poskuša namreč prodajo razveljaviti. Na sodišču dokazuje, da so imeli za to zemljišče predkupno pravico, ki je stečajni upravitelj ni upošteval. Stečajna šlamparija bi tako lahko Matoza stala njegove življenjske naložbe, od katere si je čez leta, ko bo cena močno narasla, obetal velik zaslužek.

Za kaj točno gre

Na koprski občini so za javnost že pred dnevi potrdili, da jih zemljišče zanima. V dokumentu, ki so ga s koprske občine poslali sodišču, dokazujejo, da so za zemljišče nad predorom Markovec imeli predkupno pravico, ki pa je stečajni upravitelj Ronnie Christopher Horvat ni upošteval.

Slednji namreč trdi, da je sledil navedbam v lokacijski informaciji, ki je novejšega datuma in da tam predkupne pravice ni bilo zavedene. A bi upravitelju iz dokumentov predkupna pravica koprske občine morala biti jasna. Na občini namreč pojasnjujejo, da je Horvat 6. 10. 2014 vložil vlogo za pridobitev potrdila o namenski rabi in ga že 7. 10. 2014 od Mestne občine Koper tudi prejel.

Arhiv Svet24

Iz njega pa je povsem jasno in nesporno razvidna predkupna pravica občine in njena pravna podlaga, medtem ko je ta isti stečajni upravitelj vlogo za pridobitev lokacijske informacije vložil že 18. 9. 2014 – torej slab mesec, preden je zaprosil za izdajo potrdila o namenski rabi – ta pa mu je bila izdana 24. 11. 2014, torej dober mesec po tem, ko je prejel za promet z zemljišči pravno relevanten dokument in ko je bil seznanjen z obstojem predkupne pravice Mestne občine Koper. Na mestu je torej vprašanje, zakaj je Horvat ravnal, tako kot je, in zakaj ni upošteval že prvega dokumenta.

Matoz pričakuje ugoden razplet

Franci Matoz meni, da bi sodišče moralo prodajo potrditi, saj je bil njihov sklep, da se zemljišče prodaja na dražbi, pravnomočen. »Je pa vsaka pogodba v stečajnem postopku sklenjena pod odložnim pogojem do izdaje sklepa sodišča, zato čakam njihovo odločitev,« je povedal Matoz. Ob tem razvpiti odvetnik trobi v isti rog kot stečajni upravitelj podjetja Istrabenz Marina Invest, ki trdi, da ni storil napake, ko je zemljišče prodal.

In kakšni so možni scenariji? Preberite v današnji izdaji časopisa Svet24!

Svet24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste