Slovenija

Slovenija pogrnila pri izvirnosti obdarovanja prvega moža katoliške cerkve

Črt Kaker
30. 5. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Včeraj je priljubljeni papež Frančišek na zasebni avdienci sprejel predsednika slovenske vlade Mira Cerarja. V sproščenem vzdušju sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih in perečih problemih v mednarodni skupnosti.

Reuters

Miro Cerar je bil včeraj vesel, kot že dolgo ne. V Vatikanu ga je v Apostolski palači sprejel sam papež Frančišek.

STA

Na zasebni avdienci, ki je trajala dobre pol ure, sta sogovornika spregovorila o dvostranskih odnosih, o krizah v Siriji, Severni Afriki in Ukrajini ter trpljenju beguncev, ki tvegajo življenje s prečkanjem Sredozemskega morja v upanju na boljši jutri na stari celini. Srečanje je po informacijah iz Vatikana potekalo v izjemno sproščenem vzdušju.

Reuters

Obisk pri papežu je bil sicer namenjen predvsem poglabljanju ter krepitvi odnosov in dialoga med Slovenijo in Svetim sedežem. Med državama namreč vladajo odlični odnosi, edino odprto vprašanje je ustanovitev vojaškega ordinariata.

Reuters

Premier se je nato sešel tudi z vatikanskim državnim tajnikom (ekvivalent zunanjega ministra op. p.) Pietrom Parolinom, s katerim sta izmenjala podrobnejša stališča do razmer in možnosti delovanja na Zahodnem Balkanu, kjer je Slovenija sicer zelo aktivna.

Frančiškova čistka v Sloveniji

Odkar je spomladi 2013 papeški položaj prevzel Frančišek, je Cerkev na Slovenskem doživela pomembne spremembe v samem vrhu. Nadškofovska sedeža v Ljubljani in Mariboru sta po pozivu Frančiška zaradi njune vloge pri finančnem zlomu zapustila Anton Stres in Marjan Turnšek. Oktobra lani je papež za novega ljubljanskega nadškofa imenoval Staneta Zoreta, marca pa za novega mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla.

Pozno popoldne je premier obiskal tudi vatikanske muzeje in ob tej priložnosti je skupaj s kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar prefektu Vatikanske knjižnice CesarejuPasiniju predal Iconotheco Valvasoriano, faksimile zbirke 7752 grafik, ki jih je zbral Janez Vajkard Valvasor (1641–1693). Zbirka v 17 zvezkih obsega grafike in risbe različnih formatov, ki vključujejo Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha in JaquesaCallota ter druge znane in neznane mojstre iz 16. in 17. stoletja.

Krilo Bratuškove

Cerar je zadnji v vrsti slovenskih državnikov, ki so obiskali Vatikan. Pred njim so svetega očeta obiskali Milan Kučan, Janez Drnovšek, Andrej Bajuk, Tone Rop, Janez Janša, Danilo Türk in nazadnje, pred točno dvema letoma, Alenka Bratušek. Bratuškova je takrat po mnenju mnogih prekoračila stroga vatikanska pravila oblačenja, ki zapovedujejo, da mora ženska nositi črno obleko s pajčolanom. 

Reuters

Pred papeža Frančiška je namreč prikorakala v prikupni črni obleki s kratkim oprijetim krilom. Pa saj smo bili na to že navajeni. Dan pred tem je na sprejem pri italijanskem premierju prišla v vpadljivem krilu z leopardjim vzorcem in s tem požela vrsto ciničnih pripomb. Moramo priznati, da se je aktualni predsednik vlade, vsaj kar se obleke tiče, veliko bolje odrezal, kar je razvidno z nasmeška na obrazu papeža Frančiška. Je pa papež, ki je znan kot velik ljubitelj nogometa, od slovenske delegacije prejel dres slovenske nogometne reprezentance. Vprašanje je, katerega bo raje oblekel. V četrtek je namreč isto darilo dobil od hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Boj za zmago med dvema velikima rivaloma se tako seli k papežu Frančišku.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste