Slovenija

Ministrstva morajo občine pokoriti v enem samem tednu

STA / T.C.
28. 5. 2015, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vlada je na današnji seji ministrstvom naložila, naj najkasneje do 5. junija predlagajo konkretne ukrepe, s katerimi bodo znižali izdatke občin. Ob tem pa je podprla tudi predlog sprememb zakona o lokalni samoupravi, ki med drugim predvideva odpoklic župana.

Wikipedija

Vlada se je namreč v dogovoru z združenji občin o višini povprečnine za leto 2015 zavezala, da bo do 30. junija izvedla ukrepe, s katerimi bi stroške občin znižala za 22,8 milijona evrov, posledično pa so občine pristale na to, da bodo v drugi polovici leta dobile od države manj sredstev za izvajanje zakonsko določenih nalog oz. se jim bo povprečnina v drugi polovici leta znižala s 525 evrov na 500,83 evra.

Zakonskih sprememb, ki bi to omogočile, še ni, zato je treba prihranek občinam zagotoviti z drugimi ukrepi.

V petek bodo sicer na to temo razpravljali na skupni seji predsedstev Skupnosti občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije, Koprivnikar pa naj bi se s predstavniki občin znova sestal prihodnji teden. 


Vlada je danes sicer sprejela tudi mnenje o noveli zakona o lokalni samoupravi, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem.

Kot so zapisali v sporočilo za javnost, vlada podpira predlagani spremembi ureditve prenehanja mandata občinskih funkcionarjev zaradi pravnomočne obsodbe na nepogojno kazen zapora za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. A ob tem poudarja, da je treba v ureditvi zakona "zajeti vse situacije, ko občinski funkcionar postane trajno nezmožen opravljati funkcijo (npr. dolgotrajna bolezen, ki ne bo povezana z odvzemom poslovne sposobnosti, vendar prav tako pomeni trajno nezmožnost za opravljanje funkcije)". Vlada podpira tudi ureditev instituta odpoklica župana.

Prav tako vlada podpira dopolnitev zakona, na podlagi katere bo volivec lahko oddal podporo zahtevi za razpis referenduma tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisovanjem, kadar se bo župan odločil za način dajanja podpore volivcev z osebnim podpisovanjem. To vprašanje je sicer predmet zakona o referendumu in ljudski iniciativi, vendar ga je zaradi sistemskega vidika za lokalno raven treba urediti v zakonu o lokalni samoupravi, navaja vlada.

sta

Podporo vlade je dobila tudi možnost podelitve statusa reprezentativnosti združenju več kot polovice mestnih občin, saj vlada meni, da je treba upoštevati specifičen položaj mestnih občin ter njihovemu reprezentativnemu združenju omogočiti sodelovanje z državnimi organi in mednarodnimi organizacijami.

Predlog so sicer skupaj s predlogom zakona o volitvah v DZ v začetku maja podprle poslanske skupine SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste