Slovenija

Kaj se bo zgodilo s Tošićevim premoženjem?

STA/J.P.
28. 5. 2015, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je sklenil dokazni postopek v tožbi, s katero želi država obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Draganu Tošiću odvzeti domnevno nezakonito pridobljeno premoženje. Ob koncu je sodišče sicer spet poskusilo s poravnavo, a tudi tokrat neuspešno. Sodba bo izdana pisno. Med toženimi sicer ni več podjetja Bela hiša.

STA

Kot zadnja priča je danes nastopil Tošićev oče, saj je sodišče želelo slišati njegovo pojasnilo, kako je svojemu sinu uspel financirati nakup zemljišča v Bizoviku in izgradnjo hiše na njem. Špiro Tošić je zatrdil, da so bila sredstva izključno njegova, saj je v dolgih letih službovanja kot monter tekočih trakov veliko zaslužil.

Potoval je po številnih krajih, "med Jesenicami in Bitolo ni mesta, kjer nisem bil," je oče toženega pojasnjeval svojo karierno pot. Potoval je tudi po državah tedanjega vzhodnega bloka, delal cele dneve, tudi ob praznikih in koncih tedna, naredil je številne nadure. Na poti je bil tudi 10 ali celo 12 mesecev na leto. Na mesec je povprečno zaslužil med 7000 in 10000 nekdanjimi nemškimi markami, denar pa je hranil tako doma, kjer je imel sef, kot na banki.

Zaradi službenih poti je dobival še dnevnice ali plačo z višjim faktorjem. V Rusiji je denimo dobival 3,2-kratnik slovenskega plačnega faktorja, je dejal danes na sodišču. Nekaj dodatnega denarja je navrgla še prodaja majic, kavbojk in teniških copat, pretihotapljenih iz Trsta, zanje je bilo v vzhodnih državah vedno veliko zanimanja, je še našteval.

Tožilstvo je prepričano, da je Tošić okoli štiri milijone evrov gotovine in za tri milijone evrov nepremičnin pridobil na nezakonit način. 

Zaradi dobrega zaslužka je tako le nekaj let po prihodu v Ljubljano kupil 42 kvadrantih metrov veliko stanovanje. V 80. letih je kupil še stanovanje na Fužinah, kasneje prvo stanovanje prodal in denar hranil doma. Prav tako v 80. letih je po le dveh mesecih dela v Tbilisiju zaslužil dovolj, da je v Zadru kupil zemljišče, za katerega je odštel med 10 in 15 tisočaki nekdanjih nemških mark, je še povedal.

Na zemljišču je zgradil hišo, nepremičnino pa okoli leta 2000 prodal. V približno istem času je za 105.000 današnjih evrov kupil zemljišče v Bizoviku in sinu postavil hišo, vse z izključno lastnimi sredstvi, je pojasnjevala priča. Ker mu je ostalo še nekaj prihrankov, je hčerki pustil stanovanje v Fužinah, z ženo pa sta se vselila v novo stanovanje, ki sta ga kupila za okoli 220.000 evrov.

Večino sredstev za nakup je prispeval sam, ker pa je denar hranil doma, ga je ob nakupu položil na račun in tako pojasnil, kar je zanimalo tožilstvo - od kje leta 2008 polog v višini 185.000 evrov na njegov račun.

Tožilstvo je prepričano, da je Tošić okoli štiri milijone evrov gotovine in za tri milijone evrov nepremičnin pridobil na nezakonit način. Poleg Tošića morajo izvor svojega premoženja pojasnjevati še njegova žena Meri, tudi v imenu gostinskega podjetja Fundator ter Tošićev znanec Mišo Vlaisavljević. Do nedavnega je tožilstvo tožilo še podjetje Bela hiša (v lasti Tošićevega svaka), ki je od Tošića leta 2009 kupilo lokal Casablanca v Ljubljani.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste