Slovenija

Novi zapleti pri zaposlitvi policistov

Črt Kaker
21. 5. 2015, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kandidati, ki so se prijavili za nadzornike državne meje, bi morali že začeti usposabljanje, a ga je ministrstvo prestavilo na 1. junij. Mnogi od prijavljenih, ki so zaradi dela v policiji zapustili svoja dosedanja delovna mesta, se bojijo, da bo ministrstvo, kakor je to storilo pred leti, usposabljanje odpovedalo, sami pa bodo ostali na cesti.

sta

Policija je pred meseci objavila razpis za 152 prostih delovnih mest za nadzornike državne meje, na katerega se je prijavilo več kot dva tisoč kandidatov. Izbrani, ki so prestali že vse fizične in psihološke teste in bi morali 15. maja začeti šestmesečno praktično usposabljanje, so bili negativno presenečeni, ko so izvedeli, da je to prestavljeno na 1. junij.

»Izbrani kandidati, s katerimi bo sklenjeno delovno razmerje, bodo službovali na območju PU Ljubljana, Koper in Novo mesto.« MNZ

Kandidati se bojijo, da se bo ponovil scenarij izpred nekaj let. Policija je namreč že leta 2010 objavila enak razpis, izbrala kandidate, a zaposlitve naknadno odpovedala, saj je takratna vlada zaradi »varčevanja« sprejela sklep o prepovedi zaposlovanja v javni upravi. »Leta 2010 sem se prijavil na razpis za NDM. Opravil sem vse teste, bil izbran, za usposabljanje pa ni bilo denarja,« je takrat na enem izmed policijskih forumov zapisal izbrani kandidat.

Mnogi izmed tedanjih kandidatov, ki so opravili pol poti do zaposlitve v policiji, so se prijavili tudi na letošnji razpis. Uspelo nam je izvedeti, da so nekateri že pustili dosedanje službe, zdaj se pa bojijo, da bodo, če bo ministrstvo usposabljanje znova odpovedalo, pristali na cesti, za nastalo situacijo pa ne bo odgovarjal nihče. »Kdo bo torej odgovarjal, če bo kdo namesto v službi pristal na cesti?« se ogorčeno sprašujejo izbrani kandidati za nadzornika državne meje.

STA

Policija pomirja

Za pojasnila smo se obrnili na pristojno ministrstvo za notranje zadeve. »Postopki preverjanja izpolnjevanja pogojev in izbire najustreznejših kandidatov so časovno zamudni zaradi izjemno velikega števila prijav, kar je že podaljšalo predvideni rok zaposlitve in s tem povezane postopke. Na razpis za zaposlitev 152 policistov – nadzornikov državne meje – je na MNZ namreč prispelo 2078 vlog,« so za Svet24 sporočili z ministrstva.

»Postopek zaposlovanja poteka na podlagi sklepa Vlade RS, s katerim daje ta ministrstvu za notranje zadeve soglasje k zaposlitvam.« MNZ

Pred petimi leti so se sicer poleg pomanjkanja denarnih sredstev pojavila še neskladja v zvezi s soglasjem, ki ga je moralo ministrstvo pridobiti od vlade. Kot pravijo na ministrstvu, se to ne bo ponovilo, saj tokratni »postopek zaposlovanja za potrebe policije poteka na podlagi sklepa Vlade RS, s katerim daje ta ministrstvu za notranje zadeve soglasje k zaposlitvam v okviru zagotovljenih sredstev v finančnem načrtu ter dovoljenega števila zaposlitev na podlagi kadrovskega načrta«.

Izbrane kandidate pomirjajo, saj na ministrstvu obljubljajo, da se bodo ti v policiji zaposlili predvidoma s 1. junijem, in sicer za obdobje šest mesecev. Hkrati so nam pojasnili, da so vsa sredstva za plače in usposabljanje policistov nadzornikov državne meje zagotovljena iz sredstev proračuna policije, in ne iz evropskih skladov.

Zaposlitev za določen čas

Izbrani kandidati, s katerimi bodo sklenili delovno razmerje, bodo, kot so sporočili s policije, službovali na območju PU Ljubljana, PU Koper in PU Novo mesto. Da je zaposlitev novih policistov, ki bodo pristojni za varovanje državne meje, nujna, priča tudi podatek, da je samo v letu 2014 prenehalo delovno razmerje s kar okoli 100 policisti, ki so delovali v t. i. schengenski enoti, skupaj s preostalimi premestitvami pa se je skupna zasedba policistov v schengenski enoti zmanjšala za okoli 150 policistov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste