Svet

Cameron obljublja odločne ukrepe proti priseljevanju

STA
21. 5. 2015, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Britanski premier David Cameron je danes obljubil odločne ukrepe za zmanjšanje priseljevanja, tudi z zasegom zaslužkov nezakonitih priseljencev. Medtem so statistični podatki pokazali, da je lani migracija v državo naraslo za 52 odstotkov in doseglo najvišjo raven v zadnjem desetletju.

Reuters

V govoru v Londonu je Cameron predstavil nov predlog o nadzoru migracij, ki bo eden od zakonov, ki ga bo kraljica Elizabeta II. prihodnji teden predstavila v govoru, v katerem bo v parlamentu predstavila zakonodajni program nove Cameronove vlade.

Med drugim naj bi nezakonito delo postalo kaznivo dejanje, kar bi policiji omogočilo, da bi nezakonitim delavcem zasegli plače in povečali pritisk na podjetja, ki jih najemajo.

Obljubil je, da bodo z zakonom in širšo akcijo končali prakso "hiš, polnih nezakonitih priseljencev", končali z zavlačevanjem pri deportaciji nezakonitih delavcev ter "Britancem dali veščine, da bodo lahko opravljali dela, ki jih potrebuje Velika Britanija", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Statistični urad je medtem danes sporočil, da je dolgoročna neto migracija - razlika med številom ljudi, ki se priselijo v Veliko Britanijo, in tistimi, ki se izselijo - v državi lani narasla za 52 odstotkov na 318.000 ljudi, medtem ko je leta 2013 znašala 209.000.

V četrtletnem poročilu so dodali, da gre za nekaj tisoč manj priseljencev kot junija leta 2005, ko je bilo njihovo število najvišja - 320.000.

V Veliko Britanijo je sicer lani imigriralo 641.000 ljudi, leta 2013 pa 526.000.

Pri tem je prišlo do statistično pomembnega porasta priseljencev iz drugih članic Evropske unije - za 67.000 na 268.000 - in držav, ki niso članice EU, in sicer za 42.000 na 290.000.

Podatki krepijo pritisk na Camerona, ki je obljubil, da bo do volitev, ki so bile 7. maja in na katerih so njegovi konservativci prepričljivo zmagali, letno neto migracijo zmanjšal pod 100.000.

Cameron je dejal, da danes objavljene številke kažejo, "kako daleč morajo iti, da dosežejo cilj" in obljubil nadaljnje odločne napore pri doseganju tega cilja.

Ponovil je tudi obljubo, da bodo omejili pravico delavcev iz EU, da bi lahko zahtevali nadomestilo zaradi brezposelnosti ali socialne prejemke, ki pa je v okviru pravil o svobodi gibanja v EU sporna.

Cameron je že pred časom obljubil, da bo z EU na novo izpogajal pogoje članstva Velike Britanije v EU pred referendumom o članstvu, ki naj bi ga pripravili najpozneje do konca leta 2017, morbiti pa že naslednje leto. Pogovore o tem bo s kolegi iz EU začel v petek na vrhu EU in šestih vzhodnih sosed v Rigi.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je že izrazil pripravljenost na pogajanja s Cameronom, ob tem pa vztrajal, da se ne bodo pogajali o ključnih načelih, kot je svoboda gibanja.

Cameron je danes dejal, da podpira svobodo gibanja, da pa lahko "v okviru pravil svobode gibanja pomenijo nacionalni sistemi socialnih prejemkov nenamerno vzpodbudo za velika selitvena gibanja". Zato bo "absolutna zahteva" Londona omejitev socialnih prejemkov za delavce iz članic EU, je dodal.

Ocenil je še, da bi nenadzorovana imigracija škodila britanskemu trgu dela in znižala plače.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov