Slovenija

Državnotožilski svet danes še brez odločitve o ravnanju Fišerja

STA/M.J.
18. 5. 2015, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Državnotožilski svet je na današnji seji obravnaval poročilo o očitanih kršitvah generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja pri imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Vendar razprave ni končal, zato tudi odločitve še ni, so sporočili iz sveta. S sejo nadaljujejo v petek.

STA
Po razglasitvi oprostilne sodbe je Fišer izrazil zadovoljstvo.

Državnotožilski svet je danes poleg omenjenega poročila obravnaval tudi Fišerjev odgovor nanj.

Poročilo o domnevnih Fišerjevih kršitvah je od predsednice Državnotožilskega sveta Alenke Mežnar zahteval pravosodni minister Goran Klemenčič. Prav tako je minister zahteval, da se do kršitev opredeli Državnotožilski svet. Minister pa tudi premier Miro Cerar sta omenjeni organ tudi pozvala, naj to stori čim prej.

Cerar je danes ob robu seje DZ dodal, da pričakuje zelo jasno, utemeljeno odločitev sveta. Na podlagi njihove odločitve pa bodo tako Fišer kot politični prostor lahko premislili, "kakšna je ta zadeva". Fišer pa je medtem v torek Državnotožilski svet pozval, naj o njegovih ravnanjih "kljub političnim pritiskom opravi poglobljeno razpravo in razmislek".

Komisija za preprečevanje korupcije je v sredi aprila objavljenemu poročilu o nadzoru nad imenovanjem Škrleca ugotovila, da sta Fišer in tedanji pravosodni minister Aleš Zalar pri imenovanju ravnala koruptivno, ker da sta s kršenjem zakonodaje Škrlecu omogočila nepremoženjsko korist. Tako Zalar kot Fišer sta zoper ugotovitve vložila tožbo na upravno sodišče.

Državnotožilski svet je sicer po zakonu o državnem tožilstvu edini organ, ki lahko državnemu zboru predlaga razrešitev generalnega državnega tožilca. Klemenčič je nedavno za Televizijo Slovenija dejal, da bo v primeru, če bo prišlo do tega, da bi Državnotožilski svet Fišerja podprl, na mestu razmislek o spremembi zakona.

Cerar je danes ob robu seje DZ poudaril, da bo vedno nasprotoval hitrim zakonskim spremembam zaradi konkretnega človeka ali primera. "Res je, da lahko taki primeri opozorijo na pomanjkljivosti kakšnega zakona, a je spremembe treba pripravljati premišljeno in upoštevaje različne nove situacije. Če bo torej prišlo do spremembe zakonodaje, bo ta premišljena in ne le odziv na nek aktualni zaplet," je pojasnil novinarjem.

Odločitev Fišerja, da vztraja na položaju, je njegova osebna odločitev, je še dodal premier. Fišer namreč pravi, da ne vidi potrebe po svojem odstopu. Prepričan je tudi, da Državnotožilski svet napake ne bo ugotovil, ker da je ni bilo.

V petek bo o Fišerjevih ravnanjih v omenjenem primeru na zahtevo SDS in NSi na izredni seji razpravljal tudi državni zbor.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste