Slovenija

Sindikati ob 1. maju v Mariboru: Ne smemo biti tiho

STA
30. 4. 2015, 22.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zaradi številnih krivic, ki so jim priča, delavci po besedah Gorana Lukiča iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ne smejo molčati. "Ne samo da ne smemo biti tiho. Biti moramo glasni, vztrajni in organizirani," je dejal na nocojšnji prireditvi ob prazniku dela v Koblarjevem zalivu v Mariboru.

Tako kot na drugih prvomajskih prireditvah po Sloveniji, ki jih prirejajo sindikati, so tudi tu danes začeli zbirati podpise za spremembo zakona o minimalni plači. Sindikate med drugim moti, da vsi prejemniki minimalne plače prejmejo enak znesek, ne glede na to, ali opravljajo delo v izmenah, ponoči, ob nedeljah, praznikih.

"Čim več podpisov potrebujemo, da povemo politikom, da ne bomo čakali na to, da se bodo oni zmigali," je poudaril Lukič. "Mislim, da so naši politiki zamenjali 1. maj za 1. april. Ker se v bistvu delajo norca iz nas," je dejal. "Govorijo, da so povečali socialno pomoč za 20 evrov. A ne povedo, da je že pet let ta znesek v socialni zakonodaji!"

Spomnil je tudi na spornost stečajne zakonodaje, kjer se najprej poplača banke, delavci pa pogosto ostanejo brez vsega. "Te banke so že dobile svoje, ne v milijonih, ampak milijardah. Kaj ima recimo človek v Mariboru od petih milijard evrov, ki jih je dobila banka?" se je vprašal.

STA

Slovensko vlado po njegovih besedah ne vodi premier Miro Cerar, ampak finančni minister Dušan Mramor. "Zaradi tega ker ima slovenska vlada še vedno samo eno politiko, to je varčevalno," je dejal. "Kje pa je realnost? Kje je revščina? Naši politiki tega ne vidijo. Govorijo, da je treba še zategniti pas, še varčevati," je dodal.

Zbrane v Koblarjevem zalivu je nagovorila tudi umetnica Lara Jankovič. "Praznik dela smo začeli praznovati pred 129 leti, ko je bilo v Chicagu ubitih enajst delavcev, ker so protestirali za več delavskih pravic in osemurni delavnik. Danes se nam dogaja enako," je dejala in spomnila na velike socialne razlike v slovenski družbi. 

"Se zavedamo, da smo krivi sami? Ker smo morda premalo jezni, ker dopuščamo, da tako ravnajo z nami, ker se bojimo za tiste drobtine, ki nam jih ponujajo? Se res ne moremo združiti in premagati tega skupnega sovraga? Jaz verjamem, da lahko," je dodala. 

Tradicionalno prireditev ob prazniku dela vsako leto prireja območna organizacija ZSSS Podravje in Koroška. Pod geslom Skupaj smo močni se je postavitve mlaja in kresovanja, ki ga bo uro pred polnočjo zaokrožil ognjemet, udeležilo več tisoč ljudi

Pred 1. majem so sicer danes zagoreli kresovi po vsej Sloveniji. Kresovanja so pripravili različne sindikalne organizacije, gasilska društva in klubi študentov.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste