Slovenija

Hrvatje se požvižgajo na slovenščino

T.R.
22. 4. 2015, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Potem ko so hrvaški lastniki Liburnie Riviera Hotelov nedavno prevzeli portoroški Metropol, so se pojavili razni očitki o kršenju zakonskih predpisov. Spletna stran je bila na voljo samo v tujem jeziku, in ne v slovenščini. Poleg tega so novi zaposleni prejeli v podpis pogodbe v hrvaškem jeziku, vsi pa naj bi sami prali službene obleke. A se stvari normalizirajo.

sta

Hrvati so poleg portoroškega hotela Metropol v paketu kupili še hotele Barbara, Roža in Lucija. Celoten paket, ki so ga kupili, so združili v novoustanovljeno družbo Hoteli Metropol. Po neuradnih informacijah naj bi kupnina znašala približno 25 milijonov evrov.

Po prevzemu so se očitno rahlo požvižgali na spoštovanje jezika, saj je bila sprva spletna stran na voljo samo v hrvaščini, nemščini, italijanščini in angleščini. Poleg tega so novim zaposlenim v podpis izročili pogodbe v hrvaškem jeziku. Da so okrepili delovno silo pred veliko nočjo, je moral posredovati sindikat. Novo vodstvo je pred prazniki razpolagalo le s petimi natakarji, sobarice pa so želeli poslati delat v pomivalnico v kuhinji. Za nameček so hoteli, da zaposleni sami perejo službena oblačila. Med nepravilnostmi so zasledili še neustrezno komunikacije nadrejenih do zaposlenih.

»Pravzaprav se nam zdi samoumevno, da hotel na določeni lokaciji nagovarja goste tudi v domačem jeziku.« Irena Valenti iz sindikata KS 90

V Liburnii so z odgovori na očitke redkobesedni, odgovarjajo, da se v Hotelih Metropol držijo vseh zakonskih predpisov. IrenaValenti iz sindikata KS 90 pravi, da je sindikat že dal pobudo za ureditev aktualne spletne strani Hotelov Metropol tudi v slovenskem jeziku. »Na sindikatu menimo, da bi nagovarjanje stalnih in novih gostov v slovenščini prek spleta dalo pozitiven impulz v okolje. Pravzaprav se nam zdi samoumevno, da hotel na določeni lokaciji nagovarja goste tudi v domačem jeziku. Je pa to stvar trženjske strategije podjetja in formalno ni v domeni sindikata.« Po njenih besedah novi lastniki pravkar prenavljajo celotno spletno predstavitev. Ta naj bi zaživela v prvi polovici maja in od takrat bo spletna stran na voljo v slovenščini, in sicer ne le predstavitev Hotelov Metropol, temveč vseh hotelov skupine Liburnia Riviera Hoteli.

Še obstajajo težave

Valentijeva dodaja, da je po iniciativi sindikata nastal pravilnik o službenih oblekah, ki poleg pripadajočih službenih oblek za posamezna delovna mesta predpisuje tudi njihovo pranje in vzdrževanje. »Trenutno čakamo na izdajo navodil zaposlenim o začetku pranj.« Glede komuniciranja s srednjim menedžmentom pravi, da se umirja. Prav tako glede novih zaposlitev pojasnjuje, da z okrepitvijo delovne sile ni več kršitev delovnih in tedenskih počitkov, predpisanih po kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije. Po oceni sindikata bodo v operativi potrebne še dodatne zaposlitve v poletni sezoni, kar velja za vse hotelirje na obali. Na vprašanje, ali so bila ob prevzemu morebiti nezakonita odpuščanja delavcev, sogovornica odvrne: »Za vseh 69 zaposlenih, ki so bili predmet prenosa k novemu delodajalcu, še naprej veljajo obstoječe pogodbe o zaposlitvi in podpis novih pogodb o zaposlitvi v skladu z zakonom o delovnih razmerjih.«

Opisane težave niso edine. Kot pravi sogovornica, imajo na sindikatu odprtih več internih zadev, ki jih razrešujejo, zato jih v tej fazi ni korektno komentirati v širši javnosti. 

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste