Slovenija

Marija Zagožen išče pravico na ustavnem sodišču

STA / T.C.
22. 4. 2015, 08.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Trem članom družine Zagožen je okrožno sodišče zamrznilo precej premoženja, ki ga bo tožilstvo poskušalo odvzeti s tožbo v pravdnem postopku kot premoženje nezakonitega izvora. Marija Zagožen sklep o začasnem zavarovanju premoženja izpodbija na ustavnem sodišču, poroča današnje Delo.

Arhiv Svet24

Specializiranemu tožilstvu je po navedbah časnika že oktobra lani uspelo doseči začasno zavarovanje na štirih hranilnih vlogah pri banki BKS v Celovcu, katerih lastnica je Marija Zagožen, pooblaščenec pa sin Matej, na novo pa je sodišče odredilo začasno zavarovanje na nepremičninah, bančnih računih, avtu, delnicah in premoženju v skladih.

Tožilstvo je v finančni preiskavi pretresalo premoženje Zagožnovih od 1. januarja 2000. Primerjava prihodkov in izdatkov pokojnega Jožeta Zagožna, ki ga je v zadevi Patria tožilstvo obdolžilo terjanja in sprejemanja nagrade, a je kazenski postopek septembra 2013 zaradi njegove smrti ustavilo, je pokazala za 837.309 evrov nepojasnjene razlike v premoženju, Zagožen pa je premoženje prenašal na družinske člane.

sta
Sklepe o zamrznitvi premoženja, ki so bili izdani še med finančno preiskavo, Marija Zagožen izpodbija z ustavno pritožbo. Hkrati je vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, piše Delo. Sodišče se v teh sklepih ni opredelilo do njenih navedb, prav tako ni obrazložilo svojih stališč, s čimer ji je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic, v ustavni pritožbi navaja odvetnik Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin.

Če bi sodišče ravnalo pravilno in dejansko presodilo, ali so v konkretnem primeru izpolnjeni vsi pogoji za odreditev začasnega zavarovanja premoženja domnevno nezakonitega izvora, torej tudi pogoj utemeljenih razlogov za sum, da je bilo storjeno kataloško kaznivo dejanje, bi moralo predlog tožilstva za začasno zavarovanje zavrniti, je prepričan Bošnjak. Ne pokojni Zagožen v kazenskem postopku ne njegova žena v postopku zamrznitve premoženja nista imela možnosti izpodbijati trditve tožilstva, obtožni predlog pa sam po sebi ni dokaz in ni isto kot obtožnica, zoper katero je mogoče vložiti ugovor, Bošnjaka povzema Delo.

Bošnjak opozarja tudi na judikat Evropskega sodišča za človekove pravice, da odvzem premoženja nezakonitega izvora ne more biti ukrep, ki bi se nanašal na osebo, ki ni bila spoznana za krivo kaznivega dejanja. Z zamrznitvijo premoženja pa je sodišče očitno izhajalo iz domneve krivde, čeprav Zagožen ni bil pravnomočno obsojen.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste