Slovenija

Na Delu že strah pred odpuščanjem

Simon Rosc
22. 4. 2015, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prodaja Dela se je po letih cincanja po zamenjavi lastnika odvila izjemno hitro. V samo enem tednu je prodaja že tako rekoč v finišu, zaposleni pa že šklepetajo z zobmi. Potekajo odpuščanja in občutijo se sumljivi pritiski. Kaj je v ozadju?

sta

V soboto smo poročali o prodaji družbe Delo, d. d., katere lastnica je Pivovarna Laško. A le po tednu dni, odkar je Laško pristal v rokah nizozemskega Heinekena, je prodaja Dela, ki se je sicer vlekla dolgo časa, že skoraj pri koncu.

Spomnimo, v uredništvu smo pridobili dokument, ki dokazuje, da ponudb za prodajo družbe ne sprejemajo več, četudi bi bile višje od do zdaj najvišje ponudbe. Hitrost prodaje, ta se je očitno izvedla v manj kot tednu dni, pa nakazuje na morebitne vnaprej dogovorjene posle.

»Javnosti ne moremo posredovati informacij pred zaključkom posameznih faz postopka in uradno objavo na spletnih straneh ljubljanske borze.« Pivovarna Laško o prodaji Dela

Po zadnjih neuradnih informacijah so za Delo prispele štiri ponudbe; 2 milijona evrov naj bi ponudila slovaška medijska družba Joj Media House, 2,3 milijona evrov Delavska hranilnica, 3,3 milijona evrov idrijska družba, tudi solastnica Kolektorja, in največ, kar nekaj preko 5 milijonov evrov, Igor Lah. Ta je svojo nezavezujočo ponudbo v preteklosti potrdil, ob koncu zbiranja ponudb pa je za javnost poniknil.

Prva odpuščanja

Medtem ko novi lastnik še vedno molči in se skriva, se na Delu že občutijo sumljivi pritiski na zaposlene. S hodnikov Dela je slišati zgodbe o pritiskih z vseh strani. Gre za nižanje stroškov na vseh področjih.

Delovna mesta so že izgubili prvi zaposleni na Delu, rošade so se začele na oddelku za dokumentacijo. Po neuradnih informacijah pa to ni vse, namen uprave naj bi bil, da število zaposlenih do oktobra zniža za več kot 60 odstotkov.

STA

Postavlja se vprašanje, zakaj tako drastičen poseg v oddelek dokumentacije, kamor spada tudi arhiv, ki je najobširnejši arhiv medijev v državi in ga je še pred kratkim uporabljala tudi RTV. Tako krut poseg vanj bi pomenil tudi ogrozitev arhiva, ki ima širši pomen.

Sumljivi pritiski

Nič nenavadnega ni, če podjetje zmanjšuje stroške dela. Je pa precej nenavadno, če se to počne v zadnjih dneh pred menjavo lastnika. Vse skupaj še potrjuje morebitne predhodne dogovore glede kupca.

Takšni pritiski bi namreč lahko pomenili izpolnjevanje zahtev novega lastnika. Kot namigujejo poznavalci, bi lahko šlo celo za pripravo podjetja na novega lastnika. Nekakšno opravljanje umazanega dela. Slabo luč na dogodke pa meče tudi dejstvo, da poslovanje Dela lani ni bilo slabo, zato so odpuščanja še toliko bolj nerazumljiva.

Odzivi

Trenutni še vedno uradni lastnik Dela, Pivovarna Laško, nas je za pojasnila preusmerila na upravo Dela. Tam odgovarjajo, da družba prilagaja poslovanje razmeram na trgu z ukrepi na prihodkovni in stroškovni strani.

»Glede na razmere na trgu, ki tiskanim medijem niso naklonjene, in ker naklade še vedno padajo, uprava sprejema ukrepe tudi pri stroških. Zaradi tega so potrebna tudi kadrovska prilagajanja znotraj družbe.«

Mediaspeed

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste