Slovenija

Gradijo vrtec, pa jim primanjkuje denarja

Gabrijel Toplak
16. 4. 2015, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrstvo je občini podaljšalo rok izgradnje do konca letošnjega leta, v nasprotnem primeru jim grozi vračilo evropskega in državnega denarja. Gradili bodo sicer naprej, četudi ni zagotovil, da bodo projekt dokončali.

Pavel Brglez

Gradnja novega vrtca v občini Benedikt ne poteka, kot so si zamislili in želeli, saj jo morajo po podaljšanem roku izpeljati do konca letošnjega leta, denarja pa nimajo dovolj.

Gradnja novega sedemoddelčnega vrtca, vrednega skoraj milijon in pol evrov, bi se morala namreč predvidoma zaključiti že 1. septembra lani, a jim to ni uspelo, zato jim je grozila izguba evropskih in državnih sredstev. Tamkajšnji župan Milan Gumzar je povedal, da so na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podali vlogo za podaljšanje roka zaključka projekta.

V odobritvi je zapisano, da je  rok za dokončanje del najpozneje letošnji december, rok za posredovanje končnega poročila pa 15. januar prihodnje leto. »Četudi nam je uspelo vrednost vrtca zaradi ugodnejšega izvajalca znižati za 200 tisoč evrov, še vedno ne vemo natančno, kako pridobiti primanjkljaj v višini približno 300 tisoč evrov,« pojasnjuje župan in zatrjuje, da gradnje ne bodo ustavili. Gradili bodo namreč naprej, četudi ni zagotovil, da bodo gradnjo dokončali. Kot zaključek projekta pa se šteje pravnomočno uporabno dovoljenje.

Doslej so porabili 834.500 evrov

Občina je julija 2013 z ljubljanskim izvajalcem VG5 podpisala pogodbo za izgradnjo sedemoddelčnega vrtca v vrednosti nekaj več kot 1,4 milijona evrov. Naložbo financirata tudi Evropska unija in ministrstvo za gospodarski razvoj, v vrednosti 401.601 oziroma 189.446 evrov, razliko do celotne vrednosti pa mora zagotoviti Občina Benedikt. Doslej so za vrtec porabili 834.500 evrov, letos pa nameravajo porabiti še 307.845 evrov (od tega 250 tisoč proračunskih), kar je skupaj 1,142.300 evrov.

STA

»Manjka nam še dobrih 300 tisoč evrov,« poudarja Gumzar in nadaljuje, da se lahko nekaj denarja nadejajo tudi od prodaje nepremičninskega premoženja občine, pa še od komunalnega prispevka iz naslova term, v nasprotnem primeru bodo vrtec letos končali brez ustrezne opreme. Za novo zadolžitev občine se ne bodo odločili, je prepričan sogovornik, čeprav se občine od letos po sklepu vlade lahko za izvedbo projektov, ki jih sofinancira Evropska unija, dodatno zadolžijo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste