Slovenija

Ideja za enodnevni izlet: obisk gradu

Sašo Avramovič
14. 4. 2015, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Lepi in sončni dnevi kar kličejo po enodnevnem izletu po naši prečudoviti državi. Slednja je izjemno bogata z gradovi. Pohvalimo se lahko z njihovo številko, prav tako z urejenostjo in lepotami gradov. Kateri je najlepši, boste presodili sami, mi pa vam ponujamo pregled šestih gradov, ki zagotovo spadajo tudi med najlepše.

Arhiv Svet24

Arhiv Svet24

odrasli   9 EUR
študenti 7 EUR

Na Blejskem gradu si lahko ogledamo veliko stvari. Med drugim tudi muzej v baročnem delu grajske stavbe, v katerem bomo spoznali razgibano zgodovino Bleda od prvih naseljencev dalje. Grad je odprt vse leto, muzej pa od 1. aprila do 14. junija med 8. in 20. uro. Vstopnina na grad je za odrasle devet, za študente sedem in za otroke do vključno 14. leta 4,50 evra.

Eden od najbolj znanih gradov pri nas je Predjamski grad. V vhodnem stolpu se lahko seznanimo z zgodovino gradu in njegovih nekdanjih lastnikov, med opremo v preostalih delih gradu najdemo izbor originalnih predmetov ter tudi kopije in modele. Ogled gradu je v aprilu mogoč od 10. do 17. ure, v maju in juniju pa od 9. do 18. ure. Vstopnina za odrasle je devet, za študente 7,20, za otroke do 15. leta 5,40 in za otroke do petega leta en evro.

Arhiv Svet24

Poglejmo na Stari grad Celje, ki je za obiskovalce odprt vse leto. Ogromno stvari si lahko ogledamo, povzpnemo na obnovljen Friderikov stolp in pokukamo v Barbarin kotiček – grajsko lekarno v stolpu nad Pelikanovo potjo. Za odraslega znaša vstopnina štiri, za otroke od sedem do 15 let en evro, za otroke do šestega leta pa je vstop prost. Grad je v aprilu odprt med 9. in 19. uro, v maju med 9. in 20. uro.

Arhiv Svet24

V prostorih renesančnega gradu Bogenšperk si lahko ogledamo različne muzejske zbirke, kot so Valvasorjeva delovna soba, rekonstrukcija tiskarne grafik in ljudske noše. Gradu je v aprilu, maju in juniju odprt od torka do petka med 9. in 16. uro, v soboto od 10. do 17. ure in v nedeljo od 10. do 18. ure. Odrasli bomo za vstopnino odšteli 4,50, upokojenci štiri, otroci (nad 6 let), dijaki in študenti 3,50 evra, za otroke mlajše od šestih let pa je vstop prost.

Arhiv Svet24

Arhiv Svet24

Eden najlepše ohranjenih gradov pri nas je Velenjski grad, na katerem je muzej z več stalnimi muzejskimi in galerijskimi zbirkami, kot so recimo zbirka ostankov Mastodonta, Šaleška dolina med 10. in 17. stoletjem in zbirka afriške umetnosti kiparja Františka Foita. Grad je odprt od torka do nedelje med 10. in 18. uro, odrasli bomo za vstopnino plačali 2,50, otroci 1,80, dijaki, študenti in upokojenci 1,80 evra, predšolski otroci pa imajo prost vstop.

Ptujski grad stoji na griču nad mestnim jedrom Ptuja. Na gradu so na ogled različne zbirke – od zbirke glasbil in fevdalne stanovanjske kulture do orožja, tradicionalnih pustnih mask in zbirke slik na steklu. Do 30. aprila je grad odprt med 9. in 17. uro, od 1. maja naprej od 9. do 18. ure. Za odraslega bomo za vstopnino na grad (za zbirke na gradu) odšteli pet, za upokojence štiri in mladino (osnovnošolci, srednješolci in študenti) tri evre, za predšolske otroke pa je vstop prost.

Arhiv Svet24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste